Smakosze.pl Produkty Niesamowite zalety pieczonego czosnku
canva/4kodiak

Niesamowite zalety pieczonego czosnku

5 stycznia 2022

Surowy czosnek słynie ze swojego prozdrowotnego działania. Ze względu na jego pozytywny wpływ na kondycję całego organizmu, zalecane jest dodawanie go do potraw. Czy jednak podobne właściwości będzie wykazywał również po upieczeniu? Znamy odpowiedź na to pytanie.

Czosnek może stanowić naturalne lekarstwo na przeziębienie czy grypę. Obecna w nim allicyna wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Największą korzyść ze spożycia tego warzywa będziemy jednak mieli wtedy, gdy zjemy go na surowo.

Obróbka termiczna może obniżyć wartość czosnku

Niestety, na skutek gotowania czosnek zachowuje jedynie właściwości przeciwgrzybicze. Smażenie także osłabia jego korzystny wpływ na zdrowie. Dużą część dobroczynnych substancji uda się jednak zachować w trakcie pieczenia.

Wystarczy, że przed umieszczeniem warzywa w piekarniku rozgnieciemy je i odstawimy na około 10 minut. W tym czasie aktywowane przez rozdrobnienie substancje wytworzą cenną allicynę.

Reakcje prowadzące do jej powstania są procesami enzymatycznymi. Nie zajdą więc w wysokich temperaturach , kiedy aktywność enzymów zostaje zahamowana. Z tego również powodu, powinniśmy rozdrabniać czosnek przed smażeniem czy gotowaniem .

Jak spożycie pieczonego czosnku wpływa na organizm?

Już spożycie 6 ząbków czosnku w tej formie może przynieść szereg korzyści. Warunkiem jest dostarczenie sobie 2 litrów wody oraz unikanie spożycia czerwonego mięsa i cukru. W ciągu godziny od zjedzenia warzywa, czyli m.in. allicyna, witaminy z grupy B i mangan przedostaną się do krwioobiegu.

W kolejnych godzinach rozpocznie się aktywność przeciwutleniaczy. Praca jelit również zostanie uregulowana, dzięki zawartemu w czosnku błonnikowi. Po dłuższym czasie zauważalny będzie też wzrost odporności, obniżenie poziomu cholesterolu czy ciśnienia krwi.

Na naszej stronie znajdziecie kilka sposobów na to, by włączyć czosnek do swojej diety. W tym artykule zdradzamy przepis na syrop , idealny na przeziębienia. Ten natomiast omawia korzyści ze spożywania czosnku na czczo .

Posiekany czosnek na desce
Posiekany czosnek wykazuje wiele dobroczynnych właściwości

Źródło zdjęcia: canva/amnachphoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: parenting

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy