Proste danie obiadowe - karkówka pieczona z warzywami
Niektóre potrawy doskonale nadają się na co dzień i od święta. Wszystko zależy tylko od tego, czy podamy je w mniej, czy bardziej elegancki sposób. Właśnie takim prostym daniem obiadowym jest karkówka pieczona z warzywami. Co ciekawe, gdy zmiksujecie płyn spod pieczeni i warzywa, powstanie przepyszny sos idealny do tego mięsa.
Karkówka jest niezwykle smacznym kawałkiem mięsa. Doskonale nadaje się do pieczenia, bo nie traci soczystości. Lubi towarzystwo warzyw i owoców, a także ziół i wina. Dziś proponujemy wam zamarynować karkówkę w przyprawach, warzywach i winie. Zobaczycie jak niezwykły smak i aromat zyska to mięso. Niektórzy uważają, że smakuje niczym dziczyzna.
Proste danie obiadowe — karkówka pieczona z warzywami
Składniki:
ok. 1,5 kg karkówki
3 ząbki czosnku
majeranek
sól, pieprz
2-3 cebule
4-6 marchewek
2-3 listki laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki oleju
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
200 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie pieczonej karkówki
Karkówkę opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Umieść w żaroodpornym naczyniu. Natrzyj zmiażdżonymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem i majerankiem oraz olejem.
Cebule obierz, pokrój w krążki lub w piórka. Marchewki obierz, pokrój w plasterki lub na większe kawałki.
Karkówkę obłóż cebulą i marchewką, a także listkami laurowymi. Na spód naczynia włóż ziarna ziela angielskiego.
Całość podlej winem, przykryj, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. W połowie czasu marynowania mięsa obróć je na drugą stronę.
Godzinę przed pieczeniem naczynie z karkówką przenieś do temperatury pokojowej. Potem przykryte naczynie wstaw do piekarnika o temp. 200 st. C i piecz mięso ok. 2 godziny.
Mięso przełóż na półmisek i obłóż połową warzyw. Z pozostałego na dnie naczynia sosu usuń przyprawy i nadmiar tłuszczu. Warzywa z płynem zblenduj, podgotuj z kremówką, dopraw.
Karkówkę podawaj z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi, sosem z warzyw i porcją zielonej sałaty.
W naszym serwisie znajdziecie też przepis na mięciutki, pieczony schab, a także na wieprzową łopatkę pieczoną z suszonymi pomidorami.
Źródło zdjęcia: canva/Tobias Buschmann
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przepis autorski