Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Proste danie obiadowe - karkówka pieczona z warzywami
Renata Materlińska
Renata Materlińska 04.01.2022 01:00

Proste danie obiadowe - karkówka pieczona z warzywami

pieczona karkówka
canva/Angelika Heine

Niektóre potrawy doskonale nadają się na co dzień i od święta. Wszystko zależy tylko od tego, czy podamy je w mniej, czy bardziej elegancki sposób. Właśnie takim prostym daniem obiadowym jest karkówka pieczona z warzywami. Co ciekawe, gdy zmiksujecie płyn spod pieczeni i warzywa, powstanie przepyszny sos idealny do tego mięsa.

Karkówka jest niezwykle smacznym kawałkiem mięsa. Doskonale nadaje się do pieczenia, bo nie traci soczystości. Lubi towarzystwo warzyw i owoców, a także ziół i wina. Dziś proponujemy wam zamarynować karkówkę w przyprawach, warzywach i winie. Zobaczycie jak niezwykły smak i aromat zyska to mięso. Niektórzy uważają, że smakuje niczym dziczyzna.

Proste danie obiadowe — karkówka pieczona z warzywami

Składniki:

  • ok. 1,5 kg karkówki

  • 3 ząbki czosnku

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • 2-3 cebule

  • 4-6 marchewek

  • 2-3 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 łyżki oleju

  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

  • 200 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie pieczonej karkówki

Karkówkę opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Umieść w żaroodpornym naczyniu. Natrzyj zmiażdżonymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem i majerankiem oraz olejem.

Cebule obierz, pokrój w krążki lub w piórka. Marchewki obierz, pokrój w plasterki lub na większe kawałki.

Karkówkę obłóż cebulą i marchewką, a także listkami laurowymi. Na spód naczynia włóż ziarna ziela angielskiego.

Całość podlej winem, przykryj, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. W połowie czasu marynowania mięsa obróć je na drugą stronę.

Godzinę przed pieczeniem naczynie z karkówką przenieś do temperatury pokojowej. Potem przykryte naczynie wstaw do piekarnika o temp. 200 st. C i piecz mięso ok. 2 godziny.

Mięso przełóż na półmisek i obłóż połową warzyw. Z pozostałego na dnie naczynia sosu usuń przyprawy i nadmiar tłuszczu. Warzywa z płynem zblenduj, podgotuj z kremówką, dopraw.

Karkówkę podawaj z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi, sosem z warzyw i porcją zielonej sałaty.

W naszym serwisie znajdziecie też przepis na mięciutki, pieczony schab, a także na wieprzową łopatkę pieczoną z suszonymi pomidorami.

marchewka i cebula
marchewka i cebula

Źródło zdjęcia: canva/Tobias Buschmann

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepis autorski

Zapraszamy na nasz Instagram