Smakosze.pl
pieczona karkówka

canva/Angelika Heine

Proste danie obiadowe - karkówka pieczona z warzywami

12 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Niektóre potrawy doskonale nadają się na co dzień i od święta. Wszystko zależy tylko od tego, czy podamy je w mniej, czy bardziej elegancki sposób. Właśnie takim prostym daniem obiadowym jest karkówka pieczona z warzywami. Co ciekawe, gdy zmiksujecie płyn spod pieczeni i warzywa, powstanie przepyszny sos idealny do tego mięsa.

Karkówka jest niezwykle smacznym kawałkiem mięsa. Doskonale nadaje się do pieczenia, bo nie traci soczystości. Lubi towarzystwo warzyw i owoców, a także ziół i wina. Dziś proponujemy wam zamarynować karkówkę w przyprawach, warzywach i winie. Zobaczycie jak niezwykły smak i aromat zyska to mięso. Niektórzy uważają, że smakuje niczym dziczyzna.

Pietruszka ścierana na tarce

Szybka, chrupiąca i zdrowa surówka z pietruszki i marchewki

CZYTAJ DALEJ

Proste danie obiadowe — karkówka pieczona z warzywami

Składniki:

  • ok. 1,5 kg karkówki

  • 3 ząbki czosnku

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • 2-3 cebule

  • 4-6 marchewek

  • 2-3 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 łyżki oleju

  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

  • 200 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie pieczonej karkówki

Karkówkę opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Umieść w żaroodpornym naczyniu. Natrzyj zmiażdżonymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem i majerankiem oraz olejem.

Cebule obierz, pokrój w krążki lub w piórka. Marchewki obierz, pokrój w plasterki lub na większe kawałki.

Karkówkę obłóż cebulą i marchewką, a także listkami laurowymi. Na spód naczynia włóż ziarna ziela angielskiego.

Całość podlej winem, przykryj, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. W połowie czasu marynowania mięsa obróć je na drugą stronę.

Godzinę przed pieczeniem naczynie z karkówką przenieś do temperatury pokojowej. Potem przykryte naczynie wstaw do piekarnika o temp. 200 st. C i piecz mięso ok. 2 godziny.

Mięso przełóż na półmisek i obłóż połową warzyw. Z pozostałego na dnie naczynia sosu usuń przyprawy i nadmiar tłuszczu. Warzywa z płynem zblenduj, podgotuj z kremówką, dopraw.

Karkówkę podawaj z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi, sosem z warzyw i porcją zielonej sałaty.

W naszym serwisie znajdziecie też przepis na mięciutki, pieczony schab, a także na wieprzową łopatkę pieczoną z suszonymi pomidorami.

marchewka i cebula

marchewka i cebula

Źródło zdjęcia: canva/Tobias Buschmann

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepis autorski

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >