Jak zrobić tradycyjne zapiekanki dla całej rodziny?
Klasyczne zapiekanki, jakie widać na zdjęciu, składające się głównie z bagietki, sera i pieczarek, niegdyś były podstawowym fastfoodem dla wielu Polaków. Dawniej jedzono je zarówno na mieście, jak i w domowym zaciszu. Jeśli tęsknisz za ich smakiem, mamy dla ciebie najlepszy i najprostszy przepis. Dzięki niemu powrócisz do lat dzieciństwa jeszcze raz.
Zapiekanki zostały opracowane przez sprytnych Polaków, którzy szukali odpowiedzi na zachodnie kulinarne wynalazki. Za sprawą ciągnącego się sera i chrupiącej bagietki mogliśmy za czasów PRL-u poczuć namiastkę pizzy lub innych ekspresowych i pysznych potraw zza oceanu.
Przygotowanie tradycyjnych polskich zapiekanek nie zajmuje zbyt wiele czasu - wystarczy rozdrobnić składniki i złożyć je na bagietce. Resztę pracy wykona piekarnik, który roztopi ser i nada chrupkości pieczywu. Najlepiej smakują ze zwykłym ketchupem i odrobiną majonezu.
Przepis na klasyczne zapiekanki
Składniki:
2 długie bagietki
200 g żółtego sera o intensywnym aromacie
400 g pieczarek
75 g masła
słodka papryka
oregano
1 cebula
ketchup
Zacznij od nagrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Wcześniejsze odpalenie urządzenia znacznie przyspieszy gotowanie. W międzyczasie zajmij się przygotowaniem reszty składników. Bagietki przekrój na pół, a następnie jeszcze raz na pół wzdłuż.
Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i umieść go w misce. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą i również zetrzyj na tarce, korzystając z tych samych oczek. Wymieszaj ze sobą oba składniki. Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę.
Bagietki posmaruj masłem i posyp je siekaną cebulą. Na niej umieść dużą ilość sera z pieczarkami. Wierzch posyp roztartym w dłoniach suszonym oregano oraz słodką papryką. Wstaw zapiekanki do piekarnika i piecz je przez 10-15 minut, aż ser się roztopi, a bagietka nabierze chrupkości. Przed podaniem polej zapiekanki ketchupem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować ekspresowe pizzerinki. Ten tekst wyjawia przepis na idealne na szybką przekąskę paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami.
Źródło zdjęcia: canva/PingPongCat, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przepis własny