Smakosze.pl
Zapiekanka

canva/rlat, Getty Images

Jak zrobić tradycyjne zapiekanki dla całej rodziny?

5 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Klasyczne zapiekanki, jakie widać na zdjęciu, składające się głównie z bagietki, sera i pieczarek, niegdyś były podstawowym fastfoodem dla wielu Polaków. Dawniej jedzono je zarówno na mieście, jak i w domowym zaciszu. Jeśli tęsknisz za ich smakiem, mamy dla ciebie najlepszy i najprostszy przepis. Dzięki niemu powrócisz do lat dzieciństwa jeszcze raz.

Zapiekanki zostały opracowane przez sprytnych Polaków, którzy szukali odpowiedzi na zachodnie kulinarne wynalazki. Za sprawą ciągnącego się sera i chrupiącej bagietki mogliśmy za czasów PRL-u poczuć namiastkę pizzy lub innych ekspresowych i pysznych potraw zza oceanu.

pieczone uda kurczaka

Soczysty kurczak z nieziemsko chrupiącą skórką - mamy patent mistrzów

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie tradycyjnych polskich zapiekanek nie zajmuje zbyt wiele czasu - wystarczy rozdrobnić składniki i złożyć je na bagietce. Resztę pracy wykona piekarnik, który roztopi ser i nada chrupkości pieczywu. Najlepiej smakują ze zwykłym ketchupem i odrobiną majonezu.

Przepis na klasyczne zapiekanki

Składniki:

  • 2 długie bagietki

  • 200 g żółtego sera o intensywnym aromacie

  • 400 g pieczarek

  • 75 g masła

  • słodka papryka

  • oregano

  • 1 cebula

  • ketchup

Zacznij od nagrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Wcześniejsze odpalenie urządzenia znacznie przyspieszy gotowanie. W międzyczasie zajmij się przygotowaniem reszty składników. Bagietki przekrój na pół, a następnie jeszcze raz na pół wzdłuż.

Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i umieść go w misce. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą i również zetrzyj na tarce, korzystając z tych samych oczek. Wymieszaj ze sobą oba składniki. Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę.

Bagietki posmaruj masłem i posyp je siekaną cebulą. Na niej umieść dużą ilość sera z pieczarkami. Wierzch posyp roztartym w dłoniach suszonym oregano oraz słodką papryką. Wstaw zapiekanki do piekarnika i piecz je przez 10-15 minut, aż ser się roztopi, a bagietka nabierze chrupkości. Przed podaniem polej zapiekanki ketchupem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować ekspresowe pizzerinki. Ten tekst wyjawia przepis na idealne na szybką przekąskę paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami.

Zapiekanki

Źródło zdjęcia: canva/PingPongCat, Getty Images

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepis własny

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >