Smakosze.pl Przepisy Niesamowity przedwojenny przepis na ciasto na pierogi
canva/Karolina Grabowska z Pexels

Niesamowity przedwojenny przepis na ciasto na pierogi

14 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Smakosze pierogów wiedzą, że najważniejsze w nich jest ciasto. Odpowiednio miękkie i elastyczne, łatwo daje się formować i nie rozpada się w czasie gotowania. Jak je przygotować? Poznajcie niesamowity, przedwojenny przepis na ciasto na pierogi. Nie ma jak tradycja.

Co wpływa na konsystencję i smak ciasta na pierogi? Z pewnością dobór składników, ich jakość i proporcje. Ważne jest też dobre wyrobienie ciasta. Ale po kolei.

Na ciasto na pierogi najlepiej jest przeznaczyć mąkę pszenną typu 450 lub 480. Trzeba do niej dodać trochę soli, oleju i dobrze ciepłej wody.

Jajko jest dodatkiem, na którego temat zdania są podzielone. Jedni uważają, że spulchnia ciasto na pierogi. W przedwojennym przepisie jednak pominięto jego dodatek, bo zwiększa ono twardość ciasta.

Niesamowity przedwojenny przepis na ciasto na pierogi

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej typ 450

  • ok. 275 ml ciepłej wody

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie ciasta na pierogi

Mąkę przesiej do miski. W miseczce wymieszaj ciepłą wodę, sól i olej. Dodaj je do mąki, wymieszaj łyżką, by składniki wstępnie się połączyły.

Potem wyrabiaj ciasto dłońmi, aż zacznie odchodzić od ścianek miski. Przełóż je wtedy na stolnicę i wyrabiaj jeszcze ok. 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

Ciasto podziel na kilka części. Każdą kolejno rozwałkowuj, pozostałe trzymając w tym czasie przykryte ściereczką, by nie obsychały.

Z rozwałkowanego ciasta wykrój szklanką lub foremką krążki. Każdy nadziej ulubionym farszem, dokładnie zlep brzegi. Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku.

W naszym serwisie znajdziesz przepis na małopolskie pierogi z serem . Dowiesz się też, co zrobić, by pierogi nie sklejały się w czasie gotowania .

pierogi
pierogi

Źródło zdjęcia: canva/Sner

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy