Smakosze.pl Przepisy Nietypowy sposób Kuronia na sałatkę jarzynową
canva/springtime78

Nietypowy sposób Kuronia na sałatkę jarzynową

20 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Sałatkę jarzynową każdy z nas lubi, choć każdy przyrządza nieco inaczej. Jej podstawą są ugotowane warzywa, które miesza się z majonezem. Poznajcie jednak nietypowy sposób Kuronia na sałatkę jarzynową, a będziecie zachwyceni jej smakiem.

Sałatka jarzynowa to królowa polskich stołów. Jest smaczna, prosta do przygotowania i zdrowa. Poza tym bazuje na tanich warzywach korzeniowych. Jednak znawca kuchni, Jakub Kuroń proponuje odmienić jej smak dodatkiem wędzonej makreli. Koniecznie musicie spróbować tej wersji.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Nietypowy sposób Kuronia na sałatkę jarzynową

Składniki:

  • 4 marchewki

  • 2 pietruszki

  • kawałek korzenia selera

  • 4 jajka

  • kawałek pora

  • 4 kiszone ogórki

  • puszka białej fasoli

  • pół puszki kukurydzy

  • nieduża wędzona makrela

  • 3 łyżki majonezu

  • 1 łyżka musztardy

  • sól, pieprz

Przygotowanie sałatki jarzynowej

Marchewki, pietruszki i seler wyszoruj, ugotuj, wystudź, obierz. Pokrój w niedużą kostkę. Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz ze skorupek, pokrój w kostkę.

Por oczyść, pokrój w cienkie półkrążki. Ogórki pokrój w kostkę. Fasolę i kukurydzę odcedź z zalewy. Z makreli usuń skórę, kręgosłup i ości. Mięso podziel na nieduże kawałki.

Przygotowane składniki sałatki umieść w salaterce. Oprósz je solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszaj.

Majonez wymieszaj z musztardą. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz go rozcieńczyć 1-2 łyżkami zalewy z kukurydzy czy z kiszonych ogórków.

Sos dodaj do sałatki, wymieszaj. Sałatkę zamknij w naczyniu, wstaw na kilka godzin do lodówki by dojrzała.

makrela wędzona
makrela wędzona

Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuron.com

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy