Nietypowy sposób Kuronia na sałatkę jarzynową
Sałatkę jarzynową każdy z nas lubi, choć każdy przyrządza nieco inaczej. Jej podstawą są ugotowane warzywa, które miesza się z majonezem. Poznajcie jednak nietypowy sposób Kuronia na sałatkę jarzynową, a będziecie zachwyceni jej smakiem.
Sałatka jarzynowa to królowa polskich stołów. Jest smaczna, prosta do przygotowania i zdrowa. Poza tym bazuje na tanich warzywach korzeniowych. Jednak znawca kuchni, Jakub Kuroń proponuje odmienić jej smak dodatkiem wędzonej makreli. Koniecznie musicie spróbować tej wersji.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nietypowy sposób Kuronia na sałatkę jarzynową
Składniki:
-
4 marchewki
-
2 pietruszki
-
kawałek korzenia selera
-
4 jajka
-
kawałek pora
-
4 kiszone ogórki
-
puszka białej fasoli
-
pół puszki kukurydzy
-
nieduża wędzona makrela
-
3 łyżki majonezu
-
1 łyżka musztardy
-
sól, pieprz
Przygotowanie sałatki jarzynowej
Marchewki, pietruszki i seler wyszoruj, ugotuj, wystudź, obierz. Pokrój w niedużą kostkę. Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz ze skorupek, pokrój w kostkę.
Por oczyść, pokrój w cienkie półkrążki. Ogórki pokrój w kostkę. Fasolę i kukurydzę odcedź z zalewy. Z makreli usuń skórę, kręgosłup i ości. Mięso podziel na nieduże kawałki.
Przygotowane składniki sałatki umieść w salaterce. Oprósz je solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszaj.
Majonez wymieszaj z musztardą. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz go rozcieńczyć 1-2 łyżkami zalewy z kukurydzy czy z kiszonych ogórków.
Sos dodaj do sałatki, wymieszaj. Sałatkę zamknij w naczyniu, wstaw na kilka godzin do lodówki by dojrzała.
Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pikantny, a zarazem soczysty schab w sosie chrzanowo-musztardowym
-
Kaszanka zapiekana w piekarniku z dodatkiem kiszonej kapusty
źródło: kuron.com