Pikantny, a zarazem soczysty schab w sosie chrzanowo-musztardowym
Pieczony schab zachwyca swoją soczystością, delikatnością i pysznym aromatem. Zdarza się czasem, że mamy ochotę na spróbowanie czegoś nowego - poniższy przepis nadaje się do tego idealnie. Połączenie chrzanu i musztardy sprawia, że mięso nabiera pikantnego i luksusowego smaku.
Pieczony schab jawi nam się jako kawał solidnej pieczeni, podawanej z sosem pieczeniowym na puree ziemniaczanym, z dodatkiem ulubionej surówki. Jeszcze lepszy efekt uzyska się, piekąc plastry mięsa.
W taki sposób można mieć pewność, że przyprawy i składniki aromatyzujące miały możliwość spenetrowania włókien mięsa i dostarczyły cały swój smak oraz aromat bezpośrednio do wnętrza schabu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pieczony schab na ostro
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy skarb, wzięty za ziemniaka. W tym tekście zdradzamy sposób na pyszne kluski śląski w ekspresowym tempie.
Składniki:
4 plastry schabu
szklanka bulionu wołowego
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki
3 łyżeczki chrzanu
2 łyżeczki musztardy
sól
pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Zacznij od rozbicia plastrów schabu - zrób to delikatnie, aby mięso się nie rozpadło. Natrzyj plastry z obu stron solą, pieprzem, papryka słodką i ziołami prowansalskimi. Odstaw je na 30 minut pod przykryciem.
Podsmaż plastry na patelni i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Zalej patelnie bulionem, dodaj chrzan i musztardę. Zalej sosem mięso i wstaw go do pieca o temperaturze 180 stopni Celsjusza na godzinę.
Po tym czasie przelej sos do rondelka, dodaj do niego mąkę wymieszaną z odrobiną wody i zagotuj. Gdy będzie gęsty, wlej do niego zahartowaną śmietanę. Mięso podawaj oblane pikantnym sosem. Smacznego.
Źródło: canva/AwaylGl, Getty Images Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: doradcasmaku.pl