Kaszanka zapiekana w piekarniku z dodatkiem kiszonej kapusty
Kaszanka może niektórym wydawać się niesmacznym produktem, jednak jej miłośnicy nie zważają na krytykę. Jedną z najlepszych metod jej przygotowania jest zapieczenie z kiszoną kapustą. Taka potrawa syci na długie godziny i doskonale smakuje.
Kaszanka wywołuje mieszane uczucia. Jedni kochają ją za charakterystyczny smak, fakturę oraz kolor. Inni, dowiadując się, że jest wykonana po części z krwi, natychmiast krzywią się z niesmakiem.
Warto jednak pamiętać, że wędlina ta jest świetnym źródłem żelaza, a także pozwala zużyć produkty, których normalnie nikt by nie wykorzystał - wiele osób nie przepada w końcu za podrobami.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kaszankę pieczoną z kiszoną kapustą
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy, jak sparzyć kapustę na gołąbki bez wody. W tym tekście zdradzamy sposób na pyszną surówkę ze świeżej białej kapusty.
Składniki:
4 kaszanki
2 cebule
9 łyżek kiszonej kapusty
masło
majeranek
pieprz
Zacznij od odsączenia kapusty z soku i przepłukania jej pod zimną wodą, jeśli jest za słona. Posiekaj ją. Utnij 4 równe kawałki pergaminu i natłuść każdy z nich masłem.
Na każdy papier połóż po 3 łyżki siekanej kapusty. Dopraw ją pieprzem oraz majerankiem. Kaszanki natnij z wierzchu i połóż je na kiszonej kapuście. Na kaszankach ułóż plasterki cebuli.
Zawiń pergamin, połóż pakunki na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz je przez 30 minut. Ostatnie 5 minut piecz bez przykrycia, aby na kaszance wytworzyła się chrupiąca skórka. Smacznego.
Źródło: canva/Electrography, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: skutecznie.tv