Okrasa piecze ją w kapuście i podaje na Wigilię. Ta słodkowodna ryba jest lepsza od karpia
W swoim nietypowym przepisie znany kucharz łączy kilka pomysłów na świąteczne potrawy. Efektem jest ryba w kapuście. I to nie byle jaka, bo sam jesiotr, który ostatnio odzyskuje popularność.
Jedzmy jesiotry
Wielu z nas nie zna jesiotra wcale albo zna go tylko z legendarnego kawioru – jednego z najbardziej docenianych na świecie. Ryba ta jednak ma swoje miejsce w polskiej tradycji kuchennej. Tyle tylko, że dziś nieco odeszła w zapomnienie. Zaprośmy ją na święta.
Jesiotry to wędrowne ryby, które żyją zarówno w morzach, jak i słodkich akwenach. Są też te wyłącznie słodkowodne, z których znane są rosyjskie jeziora Ładoga i Onega. Występowały kiedyś dość licznie w Bałtyku, ale ich obecność tam jest teraz mocno zagrożona i objęte są w Polsce ścisłą ochroną.
Polewa czekoladowa do ciast nie pęka i szybko zastyga. Wystarczy prosty trikPrzepis Karola Okrasy na jesiotra
Można jednak kupić jesiotra z gospodarstw hodowlanych. Nie jest to z pewnością najtańsza ryba, ale Wigilia jest tylko raz do roku, a z przepisem Karola Okrasy można docenić w pełni jego niezwykłe, delikatne mięso.
Składniki
- 4 filety z jesiotra
- 250 g kiszonej kapusty
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- 80 g suszonych grzybów
- 1 łyżka gruboziarnistej musztardy
- 1 łyżki rodzynek
- ½ białej części pora
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka miodu
- Sól, pieprz, oliwa
Jesiotr w kapuście na święta
Grzyby namaczamy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. W tym przepisie wywar nie jest potrzebny. Rybę oprószamy solą i pieprzem oraz mąką pszenną. Grzybki po przestudzeniu kroimy w cienkie paski.
Rybę smażymy z obu stron na oliwie, aż filety będą złociste. Zdejmujemy z patelni, a na nią wrzucamy posiekany czosnek i grzyby, podlewając dodatkowo oliwą. Po pięciu minutach przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy odciśniętą i posiekaną kiszoną kapustę.
Przyprawiamy danie na patelni musztardą, dodajemy rodzynki i pora pokrojonego w cienkie półplasterki. Smażymy 10 minut. Pod koniec dodajemy miód i ocet.
Połowę kapusty wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Układamy na niej filety z jesiotra i przykrywamy drugą połową kapusty. Wstawiamy wszystko na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Wypróbuj też przepisy na pierogi Strzelczyka i poznaj doskonały surowiec na rybę po grecku.
Źródło: karolokrasa.pl