Smakosze.pl Przepisy Niewiarygodnie chrupiące skrzydełka z boczniaków. Od razu zrób podwójną porcję
canva/Ika Rahma

Niewiarygodnie chrupiące skrzydełka z boczniaków. Od razu zrób podwójną porcję

5 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Skrzydełka w chrupiącej panierce wcale nie muszą być z mięsa - znacznie lepiej smakująca wersja opiera się na boczniakach. Skrzydełka z boczniaków obtoczone w pokruszonych płatkach kukurydzianych są tak chrupiące, że od razu sięgniesz po drugą porcję. Najlepiej smakują podane z sosami, takimi jak majonez czy zwykły sos BBQ.

Skrzydełka z boczniaków w smaku nie odbiegają w żadnym stopniu od skrzydełek z kurczaka, a niektórzy uważają nawet, że są smaczniejsze. Największym zaskoczeniem jest faktura grzybów, która bardzo przypomina mięso.

Po usmażeniu skrzydełek nie zapomnij o podaniu kilku sosów, które jeszcze bardziej podbiją smak głównej atrakcji. Idealną kompozycję smakową uzyskasz z, chociażby sosem BBQ czy sosem tysiąca wysp.

Przepis na skrzydełka z boczniaków

Składniki:

  • 300 g boczniaków

  • 130 g mąki z ciecierzycy

  • 125 ml wody

  • 3 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych

  • 2 łyżki płatków drożdżowych

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • pół łyżeczki ostrej papryki

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od dokładnego umycia grzybów w sitku pod bieżącą wodą i osuszenia ich ręcznikiem papierowym. Jeśli są duże, pokrój je na kawałki wielkości skrzydełek. Przełóż je na suche sitko, aby w czasie sporządzania reszty składników doschły do końca.

W 1 misce umieść przesianą mąkę i wodę. Wymieszaj je ze sobą rózgą kuchenną. Do 2 miski wsyp płatki drożdżowe, słodką paprykę, ostrą paprykę, sól, pieprz oraz pokruszone płatki kukurydziane. Połącz panierkę, delikatnie mieszając.

Boczniaki obtaczaj kolejno w misce z mąką i wodą, a następnie w misce z panierką. Wykładaj je na patelnie z rozgrzanym olejem i smaż z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odłóż je na ręczniki papierowe, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić placki ziemniaczane z kremowym wnętrzem. Ten tekst wyjawia prosty przepis na chrupiące kotlety z kalafiora, idealne na obiad.

Skrzydełka z boczniaka

Źródło zdjęcia: canva/KrasStock, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Film na kanale KuchniaPlus, zamieszczony na platformie YouTube

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy