Niezawodny patent Ani Starmach na pieczoną karkówkę z rękawa. Wyjdzie bosko soczysta
Pomysł na rodzinny obiad, danie na święta lub większą uroczystość? Ania Starmach zdradziła swój patent na pieczoną karkówkę w rękawie, dzięki czemu mięso jest soczyste i bardzo delikatne. Poznaj przepis na soczysty karczek w aromatycznej marynacie, palce lizać.
Karkówka pieczona może być soczysta i niezwykle miękka i delikatna. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób będzie piekła się w piekarniku. Bardzo ważna jest odpowiednia temperatura, czas pieczenia i specjalny zabieg pod sam koniec, dzięki któremu skórka staje się lekko chrupiąca, koniecznie musisz spróbować.
Karkówkę podaję zwykle z ziemniakami opiekanymi z dodatkiem ziół lub ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Danie uzupełniam lekką surówką, lub sałatką ze świeżych warzyw. Warzywa grillowane również genialnie łączą się z pieczonym karczkiem.
Niezawodny patent Ani Starmach na pieczoną karkówkę
Karkówkę zawsze piecz w rękawie i bez termoobiegu, dzięki czemu mięso się nie wysuszy. Zasada pieczenia jest prosta- 1 kg mięsa to 1 godzina pieczenia. Karkówkę wstaw do piekarnika w naczyniu żaroodpornym.
Ania Starmach stosuje jeszcze jeden ciekawy trik- rozcina rękaw do pieczenia 15 minut przed końcem pieczenia, aby mięso delikatnie się przyrumieniło. Tak przygotowana karkówka będzie soczysta i delikatna.
Pieczona karkówka w rękawie
Składniki:
-
1 kg karkówki
-
3-4 liście laurowe
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
4 ząbki czosnku
-
łyżeczka papryki słodkiej mielonej
-
łyżeczka soli
-
łyżeczka pieprzu czarnego
-
2 łyżeczki majeranku
-
łyżeczka oregano
-
3- 4 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić pieczoną karkówkę w rękawie?
Mięso umyj i osusz, czosnek przeciśnij przez praskę. Czosnek, paprykę, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, oregano i oliwę przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
Marynatą dokładnie natrzyj karkówkę, włóż ją do rękawa do pieczenia, na górę poukładaj liście laurowe i wstaw do lodówki na całą noc.
Następnego dnia przełóż mięso w rękawie do naczynia żaroodpornego bez pokrywki i wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz godzinę.
15 minut przed końcem pieczenia przetnij rękaw i polej mięso sokiem z karkówki i marynatą, dzięki czemu ładnie się zarumieni i nabierze lekko chrupiącej skórki, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ vikif Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Cudowny przepis na sernik sypany. Zrobisz go z łatwością i bez zagniatania i brudzenia rąk
-
Siostra Anastazja podaje bób inaczej niż wszyscy. Łączy go z pysznym dodatkiem
Źródło: aniastarmach.pl