Siostra Anastazja podaje bób inaczej niż wszyscy. Łączy go z pysznym dodatkiem
Siostra Anastazja podaje bób inaczej niż wszyscy. Łączy go z pysznym dodatkiem, którym są grzyby. Dzięki temu potrawa jest nie tylko pożywna, ale też bardzo aromatyczna. Można ją podać jako dodatek do obiadu lub z makaronem. Będziecie zaskoczeni smakiem tej wersji bobu.
Sezon na bób właśnie się rozpoczął i trochę potrwa. Wykorzystajcie więc go na przetestowanie ciekawych przepisów z dodatkiem tego warzywa. Bo oczywiście smaczny jest gotowany, jedzony na przekąskę. Jednak na tym nie kończą się możliwości pysznego bobu.
Ciekawą propozycję ma siostra Anastazja. Ugotowany bób łączy z duszonymi grzybami, dzięki czemu nabiera on wyraźnego smaku i aromatu. Smaku całości dodaje śmietanka i kilka przypraw. Koniecznie przetestujcie ten prosty przepis.
Przepis siostry Anastazji na bób z grzybami
Składniki:
1 kg bobu
1 kg grzybów świeżych lub mrożonych
1 cebula
olej
200 ml śmietanki kremówki
sól, pieprz
Przygotowanie bobu z grzybami
Bób opłucz, wrzuć na osolony wrzątek. Ugotuj go, odcedź. Grzyby oczyść, opłucz, osącz, pokrój w plasterki.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wsyp cebulę i zeszklij ją, co jakiś czas zamieszaj. Dodaj grzyby, przesmaż je, mieszając.
Grzyby podlej gorącą wodą, oprósz solą i pieprzem. Duś je na niedużym ogniu, aż będą miękkie i odparuje większość płynu.
Wtedy dodaj do grzybów bób i śmietanę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw na 15 minut do piekarnika o temperaturze 180 st. C.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na bób. Sprawdź, jak zrobić placki z bobem, a także poznaj recepturę na zupę z bobu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Placki z cukinii i ziemniaków zachwycają chrupkością. Dzieci i najbliżsi będą błagać o więcej
Przepyszna zapiekanka Jamiego Olivera z trzema rodzajami mięsa. 1 porcja syci na cały dzień
Nietypowy farsz mięsno-warzywny do pierogów. Najlepszy smak, od razu go pokochasz
Źródło: Wielka Księga Specjałów Siostry Anastazji, wydawnictwo WAM