Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Siostra Anastazja podaje bób inaczej niż wszyscy. Łączy go z pysznym dodatkiem
Renata Materlińska
Renata Materlińska 09.07.2022 16:45

Siostra Anastazja podaje bób inaczej niż wszyscy. Łączy go z pysznym dodatkiem

siostra Anastazja, bób
screen z kanału Wydawnictwo WAM na YouTube, canva/Grahamphoto23

Siostra Anastazja podaje bób inaczej niż wszyscy. Łączy go z pysznym dodatkiem, którym są grzyby. Dzięki temu potrawa jest nie tylko pożywna, ale też bardzo aromatyczna. Można ją podać jako dodatek do obiadu lub z makaronem. Będziecie zaskoczeni smakiem tej wersji bobu.

Sezon na bób właśnie się rozpoczął i trochę potrwa. Wykorzystajcie więc go na przetestowanie ciekawych przepisów z dodatkiem tego warzywa. Bo oczywiście smaczny jest gotowany, jedzony na przekąskę. Jednak na tym nie kończą się możliwości pysznego bobu.

Ciekawą propozycję ma siostra Anastazja. Ugotowany bób łączy z duszonymi grzybami, dzięki czemu nabiera on wyraźnego smaku i aromatu. Smaku całości dodaje śmietanka i kilka przypraw. Koniecznie przetestujcie ten prosty przepis.

Przepis siostry Anastazji na bób z grzybami

Składniki:

  • 1 kg bobu

  • 1 kg grzybów świeżych lub mrożonych

  • 1 cebula

  • olej

  • 200 ml śmietanki kremówki

  • sól, pieprz

Przygotowanie bobu z grzybami

Bób opłucz, wrzuć na osolony wrzątek. Ugotuj go, odcedź. Grzyby oczyść, opłucz, osącz, pokrój w plasterki.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wsyp cebulę i zeszklij ją, co jakiś czas zamieszaj. Dodaj grzyby, przesmaż je, mieszając.

Grzyby podlej gorącą wodą, oprósz solą i pieprzem. Duś je na niedużym ogniu, aż będą miękkie i odparuje większość płynu.

Wtedy dodaj do grzybów bób i śmietanę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw na 15 minut do piekarnika o temperaturze 180 st. C.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na bób. Sprawdź, jak zrobić placki z bobem, a także poznaj recepturę na zupę z bobu.

grzyby duszone
canva/Slatan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Wielka Księga Specjałów Siostry Anastazji, wydawnictwo WAM