Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędny dżem z rabarbaru i truskawek. Hit sezonu

Obłędny dżem z rabarbaru i truskawek. Hit sezonu

Obłędny dżem z rabarbaru i truskawek
canva/Rimma_Bondarenko

Rabarbar stanowi pyszny dodatek do słodkich śniadań i wypieków. W połączeniu z truskawkami jest naprawdę wyśmienity. Warto zachować ten smak na dłużej i przygotować dżem z obu sezonowych produktów. Przepis jest niezwykle prosty, a efekty zachwycą nawet najbardziej sceptycznych smakoszy. Koniecznie spróbujcie?

Rabarbar jest wyśmienitym, lekko kwaśnym sezonowym warzywem, które pasuje zarówno do deserów, jak i wytrawnych dań. Po pysznej szarlotce z budyniem przyszedł czas na przygotowanie wybornego dżemu z dodatkiem truskawek. Zimą będzie idealny do zapieczenia wraz z kruchym ciastem. Sprawdzi się też oczywiście do kanapek. Skusicie się?

Przepis na smakowity dżem z rabarbaru i truskawek

Składniki:

  • 500 g świeżych łodyg rabarbaru

  • 500 g świeżych truskawek

  • 200 g cukru

  • 3 łyżki soku z limonki

Przygotowanie:

Rabarbar starannie myjemy, usuwamy zielone liście i kroimy go centymetrowe kawałki. Truskawki również oczyszczamy, najlepiej według tej prostej instrukcji, a następnie pozbawiamy je szypułek i kroimy na kawałki. Mniejsze sztuki możemy pozostawić w całości.

Składniki przenosimy do garnka, polewamy sokiem z limonki i zasypujemy cukrem. Całość odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie truskawki i rabarbar uwolnią sok. Zawartość garnka doprowadzamy wtedy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniu około 50 minut.

Dżem przekładamy do wyparzonych i czystych słoików, zamykamy je i ustawiamy do góry dnem. Po wystudzeniu odwracamy. Rarytas z rabarbaru i truskawek jest gotowy do spożycia. Smacznego.

Wskazówki:

  • Jeśli chcemy, aby dżem był gęstszy, wystarczy wydłużyć czas gotowania. Pilnujmy jedynie, by się nie przypalił, a najlepiej mieszajmy go od czasu do czasu pod koniec przyrządzania.

  • Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować gładki dżem z rabarbaru i truskawek. Wystarczy zblendować masę przed przeniesieniem jej do słoików.

  • Aby mieć gwarancję, że wyrób się nie zepsuje, warto zapasteryzować. W tym materiale przybliżamy niezawodną metodę na zabezpieczenie przetworów w piekarniku.

Dżem z rabarbaru i truskawek jest idealny do deserów
Dżem z rabarbaru i truskawek jest idealny do deserów

Źródło zdjęcia: canva/ildipapp

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kukbuk