Obłędny dżem z rabarbaru i truskawek. Hit sezonu
Rabarbar stanowi pyszny dodatek do słodkich śniadań i wypieków. W połączeniu z truskawkami jest naprawdę wyśmienity. Warto zachować ten smak na dłużej i przygotować dżem z obu sezonowych produktów. Przepis jest niezwykle prosty, a efekty zachwycą nawet najbardziej sceptycznych smakoszy. Koniecznie spróbujcie?
Rabarbar jest wyśmienitym, lekko kwaśnym sezonowym warzywem, które pasuje zarówno do deserów, jak i wytrawnych dań. Po pysznej szarlotce z budyniem przyszedł czas na przygotowanie wybornego dżemu z dodatkiem truskawek. Zimą będzie idealny do zapieczenia wraz z kruchym ciastem. Sprawdzi się też oczywiście do kanapek. Skusicie się?
Przepis na smakowity dżem z rabarbaru i truskawek
Składniki:
500 g świeżych łodyg rabarbaru
500 g świeżych truskawek
200 g cukru
3 łyżki soku z limonki
Przygotowanie:
Rabarbar starannie myjemy, usuwamy zielone liście i kroimy go centymetrowe kawałki. Truskawki również oczyszczamy, najlepiej według tej prostej instrukcji, a następnie pozbawiamy je szypułek i kroimy na kawałki. Mniejsze sztuki możemy pozostawić w całości.
Składniki przenosimy do garnka, polewamy sokiem z limonki i zasypujemy cukrem. Całość odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie truskawki i rabarbar uwolnią sok. Zawartość garnka doprowadzamy wtedy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniu około 50 minut.
Dżem przekładamy do wyparzonych i czystych słoików, zamykamy je i ustawiamy do góry dnem. Po wystudzeniu odwracamy. Rarytas z rabarbaru i truskawek jest gotowy do spożycia. Smacznego.
Wskazówki:
Jeśli chcemy, aby dżem był gęstszy, wystarczy wydłużyć czas gotowania. Pilnujmy jedynie, by się nie przypalił, a najlepiej mieszajmy go od czasu do czasu pod koniec przyrządzania.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować gładki dżem z rabarbaru i truskawek. Wystarczy zblendować masę przed przeniesieniem jej do słoików.
Aby mieć gwarancję, że wyrób się nie zepsuje, warto zapasteryzować. W tym materiale przybliżamy niezawodną metodę na zabezpieczenie przetworów w piekarniku.
Źródło zdjęcia: canva/ildipapp
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kukbuk