Cudowny przepis na sernik sypany. Zrobisz go z łatwością, w dodatku bez zagniatania i brudzenia rąk
Poznaj cudowny przepis na sernik sypany. Zrobisz go z łatwością i bez brudzenia rąk. Wystarczy, że tylko wymieszasz składniki na ciasto i na masę serową, a potem przełożysz je do formy i upieczesz. Nic nie musisz zagniatać, choć spód jest kruchy. A cały sernik jest delikatny, z chrupiącym wierzchem i spodem.
Wiele osób zna z pewnością przepis na sypaną szarlotkę. Jej przygotowanie sprowadza się głównie do obrania i starcia jabłek, resztę robi się momentalnie. Podobnie jest z naszym sernikiem sypanym. Składniki kruchego ciasta tylko krótko miksujemy, a te na masę serową mieszamy. Do tortownicy wsypujemy połowę ciasta, na to wykładamy masę serową, posypujemy ją resztą ciasta i pieczemy. Prawda, że proste?
Przepis na szybki sernik sypany
Składniki:
na ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki kaszy manny
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
10 dag masła
na masę twarogową:
50 dag twarogu sernikowego
3 jajka
ok. 15 dag cukru
400 ml śmietany 18 proc.
3 łyżki proszku budyniowego
sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie sypanego sernika
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C z ogrzewaniem góra-dół.
Składniki na ciasto umieść w misce i krótko zmiksuj, tak, by powstał żwirek. Składniki masy serowej umieść w drugiej misce, wymieszaj łyżką.
Na dno tortownicy wysyp połowę ciasta. Lekko ubij je łyżką. Wyłóż na nie masę serową. Posyp ją resztą ciasta, lekko je ubij.
Sernik wstaw do piekarnika. Obniż teraz temperaturę piekarnika do 170 st. C i piecz w niej ciasto godzinę. Pozostaw je na 10 minut, a potem uchyl piekarnik. Po godzinie wyjmij ciasto z piekarnika.
Po inne pomysły na pyszne serniki zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na sernik wiedeński, a także przepis Ewy Wachowicz na sernik kokosowy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty przepis na kiszone pomidory. Wielka konkurencja dla ogórków
Prosty przepis na tradycyjną surówkę z pora. Pasuje do każdego obiadu
Pyszne i banalnie proste leczo z dodatkiem pieczarek. Klasyka w najlepszym wydaniu
Źródło: dietamojapasja