Smakosze.pl Przepisy Niezawodny przepis na idealny kompot z suszu
canva/13-Smile

Niezawodny przepis na idealny kompot z suszu

10 grudnia 2021

Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie wigilii bez kompotu z suszonych owoców o charakterystycznym wędzonym posmaku. Jest jednak grupa, która dymnego aromatu nie lubi i unika sięgania po ten świąteczny specjał. Z naszym nowym przepisem nie będą musieli rezygnować z napoju. Kompot będzie delikatnie słodki i przyjemny w odbiorze.

Jeśli lubicie korzenne przyprawy i chcecie, by wybrzmiały nie tylko w pierniku , koniecznie przygotujcie ten kompot. Wigilijny klasyk dobrze jest zrobić dzień wcześniej. P otrzebuje trochę czasu, by nabrać walorów i może na was poczekać w lodówce. Te potrawy też nie muszą być wykonane na ostatnią chwilę. Zaplanujcie czas i do dzieła.

Przepis na kompot suszonych owoców

Składniki:

  • 1 kg pokrojonych suszonych owoców: jabłek, gruszek, śliwek, moreli w równych proporcjach

  • 4 litry zimnej wody

  • cukier w ilości do smaku

  • sok wyciśnięty z cytryny

Przygotowanie:

Owoce suszone myjemy i wkładamy do bardzo dużego garnka. Zalewamy je wodą i moczymy przez około pół godziny. Po tym czasie całość zagotowujemy .

Dodajemy trochę cukru — nie za dużo, bo słodki smak owoców jeszcze „wyjdzie". Kompot gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10 minut, czyli do czasu aż owoce zmiękną, ale nie zaczną się jeszcze rozpadać.

Doprawiamy go sokiem z cytryny i odstawiamy na 2 - 3 godziny. Gotowy kompot przelewamy do dzbanków , do środka wrzucając owoce. Smacznego.

Wskazówki:

  • Z owocami namoczyć możecie też laskę cynamonu, goździki, anyż i skórkę z pomarańczy. Z nimi kompot wyjdzie jeszcze bardziej aromatyczny.

  • Kupując gotową mieszankę kompotową, upewnijcie się, że nie zawiera śliwek wędzonych. Ich smak przyćmi pozostałe dodatki.

  • Do kompotu możecie dodać świeże jabłko. Podkręci ono słodycz napoju. Dodajcie je pokrojone w ósemki pod koniec gotowania.

Świeże jabłko
Świeże jabłko dodane do kompotu z suszu nada mu słodyczy

Źródło zdjęcia: canva/Olena Rudo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy