Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cudowny, aromatyczny piernik świętego Jakuba wg. przepisu niezawodnej siostry Anastazji
Adam Moskal
Adam Moskal 20.11.2021 01:00

Cudowny, aromatyczny piernik świętego Jakuba wg. przepisu niezawodnej siostry Anastazji

Piernik
Dar1930, Getty Images

Długo dojrzewający piernik świętego Jakuba jest ciastem, które warto zacząć przygotowywać już teraz. Aby wypiek wyszedł idealny, potrzeba około 4-5 tygodni na dojrzewanie, dzięki czemu nabiera niebywale intensywnego i charakterystycznego smaku. Przepis siostry Anastazji pozwala w prosty sposób sporządzić je tak, aby każdy mógł się cieszyć nim na święta.

Klasyczny piernik można przygotować w mniej niż dwie godziny, jednak znacznie smaczniejszą opcją jest piernik świętego Jakuba. Ciasto to wymaga kilkutygodniowego dojrzewania, co pozwala uzyskać mu odpowiednią konsystencję, smak oraz aromat. Zachodzi w nim bowiem fermentacja, która dodaje znacznie więcej do profilu smakowego.

Piernik świętego Jakuba w wydaniu siostry Anastazji polany jest polewą czekoladową, jednak ten etap można pominąć bezpośrednio po upieczeniu. Dobrym rozwiązaniem jest odstawienie piernika na kolejny tydzień i polanie go czekoladą zaraz przed podaniem - wtedy jest jeszcze smaczniejszy.

Przepis na piernik świętego Jakuba według Siostry Anastazji

Składniki:

  • pół kg miodu wielokwiatowego

  • 340 g cukru

  • 250 g masła

  • 1 kg mąki pszennej

  • 3 jajka

  • 125 ml mleka

  • sól

  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 80 g przyprawy do piernika

  • około 1 kg powideł śliwkowych

Zacznij od umycia i wyparzenia szklanego lub kamionkowego dużego słoika, w którym zmieści się całe ciasto. Miód, cukier i masło podgrzej, cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia i odstaw do całkowitego ostudzenia.

Do masy wsyp przesianą mąkę, jajka, sodę, letnie mleko, przyprawę do piernika oraz dużą szczyptę soli. Wyrób ciasto i przełóż je do wybranego czystego naczynia, w którym ma dojrzewać. Przykryj je lnianą ściereczką i odstaw w chłodne miejsce o temp. od 5 do 10 stopni Celsjusza na około 4-5 tygodni.

Po tym czasie wyjmij masę, rozwałkuj ją i podziel na trzy części. Do formy wyłożonej pergaminem do pieczenia włóż jedną część ciasta i piecz je w 170 stopniach Celsjusza przez około 18-20 minut. Powtórz czynność z każdą kolejną częścią. Gdy blaty wystygną, przełóż je podgrzanymi powidłami.

Ułożone blaty przykryj pergaminem i dociąż czymś ciężkim. Odstaw je na 5 dni w chłodne miejsce. Po ostatnim leżakowaniu możesz polać je czekoladową polewą złożoną ze śmietany 36% i gorzkiej czekolady. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się o najbardziej nieudanej rewolucji w historii. Ten tekst wyjawia niecodziennie pytanie o  Gessler w Milionerach.

Piernik

Źródło zdjęcia: canva/muser78, Getty Image

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojewypiekiidomowegotowanie.pl Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ciasto