Smakosze.pl Przepisy Nieziemsko aromatyczne ciasto na pierogi z oliwą
canva/Dar1930

Nieziemsko aromatyczne ciasto na pierogi z oliwą

1 grudnia 2021

Pierogi są kultowym daniem kuchni polskiej, które smakuje wielu smakoszom. W każdym domu przyrządzane są nieco inaczej, a najwięcej dyskusji wywołuje przepis na ciasto. Używamy masła, oleju, a nawet oliwy z oliwek. Ten ostatni tłuszcz sprawi, że wyjdzie wyjątkowo delikatne. Przekonajcie się sami.

Kluczem do uzyskania elastycznego i uniwersalnego smakowo ciasta na pierogi jest użycie oliwy z oliwek, mąki soli i ciepłej wody. Nie można do niego dodać jajek . Przygotujcie od razu więcej masy i z róbcie solidny zapas pierogów. Możecie je z powodzeniem zamrozić .

Przepis na idealne ciasto pierogowe z oliwą z oliwek

Z podanych proporcji przygotujecie około 80 pierogów.

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej typ 450

  • 1 szklanka ciepłej wody

  • 6 łyżek oliwy z oliwek

  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:

Do miski lub na blat wysypujemy mąkę, dodajemy oliwę i sól. Powoli zagniatamy składniki, dolewając stopniowo wodę. Wyrabianie kończymy, gdy ciasto jest elastyczne , jednolite i nie lepi się do dłoni.

Lepką masę, możemy lekko podsypać mąką. Nie przesadźmy jednak z jej ilością , by ciasto nie wyszło twarde. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki, które wypełniamy wybranym farszem i gotujemy.

Wskazówki:

  • Do tego przepisu nie jest konieczne użycie oliwy extra virgin. Jej lekka goryczka może nawet przeszkadzać, więc wybierzmy zwykłą oliwę z oliwek, dostępną w marketach.

  • Ciasto można przygotować również z jasnej mąki orkiszowej. Będzie wtedy nieco zdrowsze. Nie sięgajmy jednak po mąki razowe — one do przygotowania ciasta pierogowego się nie nadają.

  • Woda wykorzystana do zrobienia pierogów musi być ciepła, ale nie powinna parzyć w dłonie. Możemy więc zapomnieć o jej gotowaniu i użyć kranówki.

Pierogi o delikatnym cieście
Z dodatkiem oliwy zrobicie pierogi o delikatnym cieście

Źródło: canva/ShyMan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: burczymiwbrzuchu Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy