Niezawodny przepis na obłędnie chrupiące placki ziemniaczane
Udane placki ziemniaczane muszą być chrupiące. Nikt nie zachwyci się ich smakiem, jeśli będą miękkie i sprężyste. Jeśli chcesz, żeby twoje placki ziemniaczane były zawsze obłędnie chrupiące, sięgnij po nasz niezawodny przepis. Podpowiemy ci, jak w prosty sposób możesz osiągnąć ten efekt.
Na chrupkość placków ziemniaczanych wpływ ma kilka czynników. Po pierwsze, odmiana użytych ziemniaków. Na placki najlepsze są ziemniaki, które mają dużo skrobi, np. Bryza, Ibis, Gustaw. Po drugie, istotny jest też sposób ich smażenia. Musisz użyć sporo oleju i kłaść porcje ciasta, gdy jest już dość dobrze rozgrzany.
Okazuje się, że nie bez znaczenia jest też stopień rozdrobnienia ziemniaków. Jak dowodzą Szwajcarzy, grubiej starte ziemniaki dają większą szansę na chrupkość placków. Dlatego właśnie ścierają ziemniaki na dużych oczkach i smażą z nich pyszne rösti.
Niezawodny przepis na obłędnie chrupiące placki ziemniaczane
Składniki:
1 kg ziemniaków
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie chrupiących placków ziemniaczanych
Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Oprósz je solą, odstaw na kilka minut, by puściły sok. Sok zlej do drugiego naczynia i po kilku minutach, zlej płyn znad osadu.
Osad, czyli skrobię ziemniaczaną, dodaj do startych ziemniaków. Wsyp też dodatkowe 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej i trochę pieprzu. Wymieszaj.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż ładnie zrumienione z obu stron placki.
Placki ziemniaczane zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj tak, jak lubisz, np. ze śmietaną i cukrem albo do duszonych mięs.
Więcej przepisów na potrawy z ziemniaków znajdziesz na naszej stronie. Poznaj recepturę na ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu, a także na zapiekankę pasterską.
Źródło: canva/GMVozd
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kulinarnapolska.org Zapraszamy na nasz Instagram