Smakosze.pl
smażenie rosti

canva/GMVozd

Niezawodny przepis na obłędnie chrupiące placki ziemniaczane

12 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Udane placki ziemniaczane muszą być chrupiące. Nikt nie zachwyci się ich smakiem, jeśli będą miękkie i sprężyste. Jeśli chcesz, żeby twoje placki ziemniaczane były zawsze obłędnie chrupiące, sięgnij po nasz niezawodny przepis. Podpowiemy ci, jak w prosty sposób możesz osiągnąć ten efekt.

Na chrupkość placków ziemniaczanych wpływ ma kilka czynników. Po pierwsze, odmiana użytych ziemniaków. Na placki najlepsze są ziemniaki, które mają dużo skrobi, np. Bryza, Ibis, Gustaw. Po drugie, istotny jest też sposób ich smażenia. Musisz użyć sporo oleju i kłaść porcje ciasta, gdy jest już dość dobrze rozgrzany.

Okazuje się, że nie bez znaczenia jest też stopień rozdrobnienia ziemniaków. Jak dowodzą Szwajcarzy, grubiej starte ziemniaki dają większą szansę na chrupkość placków. Dlatego właśnie ścierają ziemniaki na dużych oczkach i smażą z nich pyszne rösti.

Niezawodny przepis na obłędnie chrupiące placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

pasta rybna

Przepyszna pasta z wędzonej makreli, ogórków kiszonych i cebuli

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie chrupiących placków ziemniaczanych

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Oprósz je solą, odstaw na kilka minut, by puściły sok. Sok zlej do drugiego naczynia i po kilku minutach, zlej płyn znad osadu.

Osad, czyli skrobię ziemniaczaną, dodaj do startych ziemniaków. Wsyp też dodatkowe 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej i trochę pieprzu. Wymieszaj.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż ładnie zrumienione z obu stron placki.

Placki ziemniaczane zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj tak, jak lubisz, np. ze śmietaną i cukrem albo do duszonych mięs.

Więcej przepisów na potrawy z ziemniaków znajdziesz na naszej stronie. Poznaj recepturę na ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu, a także na zapiekankę pasterską.

ciasto na placki ziemniaczane

ciasto na placki ziemniaczane

Źródło: canva/GMVozd

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnapolska.org

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

chrupiąca wątróbka

Przepisy

Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku

Czytaj więcej >
chrupiący kurczak

Przepisy

Kurczak rodem z KFC. Domowa wersja jest tańsza, smaczniejsza i bardziej chrupiąca

Czytaj więcej >
kluski śląskie

Przepisy

Niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Porażający efekt jest zasługą 1 produktu

Czytaj więcej >
pieczona brukselka

Przepisy

Pieczona brukselka, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Prosty i szybki przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na kanapkę Elvisa Presleya. Idealne połączenie smaków

Czytaj więcej >
miodownik

Przepisy

Pyszny miodownik z masą budyniową. Idealne ciasto na każdą okazję

Czytaj więcej >