Przepyszna pasta z wędzonej makreli, ogórków kiszonych i cebuli
Ryba na śniadanie? Czemu nie, zwłaszcza jeśli jest w postaci pasty podanej na świeżym pieczywie. Prezentujemy wam przepis na pastę z wędzonej makreli, ogórków kiszonych i cebuli. Jest bardzo zdrowa i przepyszna, a kiszony ogórek doskonale podkręca jej smak.
Pasty do pieczywa możemy jeść w nieskończoność. Są tak różnorodne, zdrowe i pyszne, że trudno, żeby się znudziły. Co prawda jest przy nich trochę pracy, ale bez przesady. Zwłaszcza że pastę z myślą o śniadaniu, możesz spokojnie przygotować wieczorem.
Do pasty z wędzonej ryby idealnie pasują dwa dodatki. Pierwszy to kiszone ogórki, których kwaśny smak doskonale przełamuje i podkreśla smak wędzonej ryby. Drugi to cebula, która dodaje całości ostrości i wyrazu.
Przepyszna pasta z wędzonej makreli, ogórków kiszonych i cebuli
Składniki:
1 wędzona makrela
1 cebulka
2 kiszone ogórki
pół pęczka natki pietruszki
2-3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
Przygotowanie pasty z wędzonej makreli
Z ryby usuń skórę i kręgosłup. Dokładnie oczyść ją z ości. Mięso umieść w miseczce, rozdrobnij przy pomocy widelca.
Cebulkę obierz, pokrój w drobną kostkę. Jeśli chcesz złagodzić jej smak, umieść ją na sitku, przelej wrzątkiem i osącz.
Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę, jeśli mają grubą skórkę, wcześniej możesz je obrać. Natkę pietruszki opłucz, osusz, drobno posiekaj.
Do rozdrobnionej makreli dodaj cebulkę, kiszone ogórki i natkę pietruszki, wymieszaj. Dodaj też majonez i musztardę, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Po więcej inspiracji na pyszne pasty zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na pastę jajeczną z serem, a także na kanapkową pastę z cukinii.
Źródło: canva/domnicky
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: tapenda Zapraszamy na nasz Instagram