Smakosze.pl
pasta rybna

canva/arfo

Przepyszna pasta z wędzonej makreli, ogórków kiszonych i cebuli

14 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Ryba na śniadanie? Czemu nie, zwłaszcza jeśli jest w postaci pasty podanej na świeżym pieczywie. Prezentujemy wam przepis na pastę z wędzonej makreli, ogórków kiszonych i cebuli. Jest bardzo zdrowa i przepyszna, a kiszony ogórek doskonale podkręca jej smak.

Pasty do pieczywa możemy jeść w nieskończoność. Są tak różnorodne, zdrowe i pyszne, że trudno, żeby się znudziły. Co prawda jest przy nich trochę pracy, ale bez przesady. Zwłaszcza że pastę z myślą o śniadaniu, możesz spokojnie przygotować wieczorem.

Do pasty z wędzonej ryby idealnie pasują dwa dodatki. Pierwszy to kiszone ogórki, których kwaśny smak doskonale przełamuje i podkreśla smak wędzonej ryby. Drugi to cebula, która dodaje całości ostrości i wyrazu.

Przepyszna pasta z wędzonej makreli, ogórków kiszonych i cebuli

Składniki:

  • 1 wędzona makrela

  • 1 cebulka

  • 2 kiszone ogórki

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 2-3 łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka musztardy

  • sól, pieprz

Pierniczki Anny Lewandowskiej

Niezwykłe pierniczki od Anny Lewandowskiej. Wyróżnia je nietypowa zaleta

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie pasty z wędzonej makreli

Z ryby usuń skórę i kręgosłup. Dokładnie oczyść ją z ości. Mięso umieść w miseczce, rozdrobnij przy pomocy widelca.

Cebulkę obierz, pokrój w drobną kostkę. Jeśli chcesz złagodzić jej smak, umieść ją na sitku, przelej wrzątkiem i osącz.

Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę, jeśli mają grubą skórkę, wcześniej możesz je obrać. Natkę pietruszki opłucz, osusz, drobno posiekaj.

Do rozdrobnionej makreli dodaj cebulkę, kiszone ogórki i natkę pietruszki, wymieszaj. Dodaj też majonez i musztardę, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Po więcej inspiracji na pyszne pasty zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na pastę jajeczną z serem, a także na kanapkową pastę z cukinii.

kiszony ogórek

kiszony ogórek

Źródło: canva/domnicky

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: tapenda

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pieczona brukselka

Przepisy

Pieczona brukselka, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Prosty i szybki przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na kanapkę Elvisa Presleya. Idealne połączenie smaków

Czytaj więcej >
miodownik

Przepisy

Pyszny miodownik z masą budyniową. Idealne ciasto na każdą okazję

Czytaj więcej >

Przepisy

Babcia Hania robi najlepsze gołąbki na świecie. Zero zbędnych udziwnień, pełnia smaku

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna cukinia zapiekana z mięsem mielonym. Tani pomysł na pyszny obiad

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Siostra Anastazja robi kotlety z gotowanych ziemniaków. Prosty pomysł na tani obiad

Czytaj więcej >