Smakosze.pl Produkty Nieznane funkcje kanki na mleko
Obraz Th G z Pixabay

Nieznane funkcje kanki na mleko

21 kwietnia 2021

W zależności od rejonu dzbanek na mleko nosił inną nazwę. Mówiło się, że to kanka, konew do mleka, a nawet bańka.

Kanka na mleko - symbol PRL-u

To specyficzne naczynie, które było szczelnie zamykane, służyło do przechowywania i przenoszenia schłodzonego mleka, często prosto od krowy czy z mleczarni. Przeważnie po mleko wysyłano dzieci, więc dziś dla starszych osób tzw. bańka jest wręcz emblematem pięknych wspomnień z dzieciństwa.

Kanka produkowana jest ze stali ocynkowanej lub nierdzewnej. Dziś mleko sprzedaje się z kolei w kartonowych opakowaniach lub szklanych butelkach, a niegdyś popularne dzbanki odeszły w zapomnienie.

Dawniej kanka na mleko znajdowała się w prawie każdym domu na wsi, ale można ją było spotkać też w mieszkaniu w mieście. Chociaż wszyscy kojarzą to naczynie przede wszystkim z przechowywaniem mleka, bańka spełniała też inne funkcje.

Inne funkcje kanki na mleko 

Obecnie dzieci mogą mieć problem z rozpoznaniem, do czego służy przedmiot, tak przecież popularny w czasach PRL-u . Nic dziwnego, ponieważ kanki bardzo trudno dostać w sklepach, to raczej towar, którego powinniśmy szukać na strychach czy w babcinych spiżarkach.

Dlaczego kanki zyskały niegdyś taką popularność? Przede wszystkim dzięki swojemu kształtowi, były bardzo poręczne i szczelne. W większości miały też pojemność od dwóch do pięciu litrów, więc nikt nie musiał się martwić, że mleka zabraknie.

Pusta kanka bardzo często stała przed domem i czekała na mleczarza, który napełniał ją na nowo. Jednak Polacy rozszerzyli jej zastosowanie, często wykorzystywano ją bowiem także do innych celów. Jakich?

W kance przenoszono różne produkty sypkie, które kupowano na bazarkach i targowicach . Zaczęła też służyć jako transport dla napojów, które zdecydowanie nie są przeznaczone dla dzieci, czyli dla piwa. Niektórzy do dziś wspominają, że w drodze do domu zdarzyło się spijać im pianę.

Co ciekawe, kankę do dziś wykorzystuje się zamiast koszyka w wyprawie do lasu. Świetnie sprawdzi się zarówno przy zbiorach wszelkich jeżyn, jak i grzybów.

Dziś wszyscy z sentymentem wspominają smak mleka prosto od krowy, przenoszonego w kance. O tym, czy rzeczywiście jest zdrowsze od pasteryzowanego, przeczytasz tutaj. A wam kanka służyła tylko do przenoszenia mleka, czy stosowaliście ją również do innych celów?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Wikipedia, Kapps Store

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy