Nieznane funkcje kanki na mleko
W zależności od rejonu dzbanek na mleko nosił inną nazwę. Mówiło się, że to kanka, konew do mleka, a nawet bańka.
Kanka na mleko - symbol PRL-u
To specyficzne naczynie, które było szczelnie zamykane, służyło do przechowywania i przenoszenia schłodzonego mleka, często prosto od krowy czy z mleczarni. Przeważnie po mleko wysyłano dzieci, więc dziś dla starszych osób tzw. bańka jest wręcz emblematem pięknych wspomnień z dzieciństwa.
Kanka produkowana jest ze stali ocynkowanej lub nierdzewnej. Dziś mleko sprzedaje się z kolei w kartonowych opakowaniach lub szklanych butelkach, a niegdyś popularne dzbanki odeszły w zapomnienie.
Dawniej kanka na mleko znajdowała się w prawie każdym domu na wsi, ale można ją było spotkać też w mieszkaniu w mieście. Chociaż wszyscy kojarzą to naczynie przede wszystkim z przechowywaniem mleka, bańka spełniała też inne funkcje.
Inne funkcje kanki na mleko
Obecnie dzieci mogą mieć problem z rozpoznaniem, do czego służy przedmiot, tak przecież popularny w czasach PRL-u . Nic dziwnego, ponieważ kanki bardzo trudno dostać w sklepach, to raczej towar, którego powinniśmy szukać na strychach czy w babcinych spiżarkach.
Dlaczego kanki zyskały niegdyś taką popularność? Przede wszystkim dzięki swojemu kształtowi, były bardzo poręczne i szczelne. W większości miały też pojemność od dwóch do pięciu litrów, więc nikt nie musiał się martwić, że mleka zabraknie.
Pusta kanka bardzo często stała przed domem i czekała na mleczarza, który napełniał ją na nowo. Jednak Polacy rozszerzyli jej zastosowanie, często wykorzystywano ją bowiem także do innych celów. Jakich?
W kance przenoszono różne produkty sypkie, które kupowano na bazarkach i targowicach . Zaczęła też służyć jako transport dla napojów, które zdecydowanie nie są przeznaczone dla dzieci, czyli dla piwa. Niektórzy do dziś wspominają, że w drodze do domu zdarzyło się spijać im pianę.
Co ciekawe, kankę do dziś wykorzystuje się zamiast koszyka w wyprawie do lasu. Świetnie sprawdzi się zarówno przy zbiorach wszelkich jeżyn, jak i grzybów.
Dziś wszyscy z sentymentem wspominają smak mleka prosto od krowy, przenoszonego w kance. O tym, czy rzeczywiście jest zdrowsze od pasteryzowanego, przeczytasz tutaj. A wam kanka służyła tylko do przenoszenia mleka, czy stosowaliście ją również do innych celów?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepszy przepis na udka z kurczaka bez pieczenia. Sekretem jest egzotyczny sos
-
Ukryte funkcje w zwykłych piekarnikach. Są niezwykle przydatne
-
Jak zrobić miękkie ciasto na pierogi? Sekretem jest temperatura wody
źródło: Wikipedia, Kapps Store