Smakosze.pl Porady Niezwykłe zastosowania skórki z mandarynek. Już nie wyląduje w koszu
canva/katrinshine

Niezwykłe zastosowania skórki z mandarynek. Już nie wyląduje w koszu

12 grudnia 2021

Już za chwilę w naszych domach zapachnie nie tylko choinka, ale też mandarynki. Wielu z nas sięga po te owoce właśnie w święta, a ich zapach nieodłącznie kojarzy się z końcówką roku. Dlatego też zdradzamy kilka ciekawych zastosowań skórki tego owocu. Będziecie zaskoczeni, co można z niej zrobić.

O tym, że owoce te dostarczają wiele cennych składników odżywczych , już wspominaliśmy. Ich słodki smak sprawia, że są dobrą alternatywą dla deseru . Jeśli kupicie produkt ekologiczny, oprócz smacznego miąższu wykorzystacie też obierki, które zazwyczaj lądują w koszu.

Co zrobić ze skórką mandarynki?

Skórka owocu jest niezwykle aromatyczna. Sprawdzi się zatem jako dodatek do grzańca czy kompotu. Będzie też pasowała do marynaty czy sosu podanego do pieczonego mięsa. Wymoczona w wodzie nada zapach domowej miksturze czyszczącej z octu i wody (zmieszajcie je w stosunku 1:1).

Można ją również zetrzeć na tarce skórka i zasypać cukrem. Po kilku dniach uzyskamy syrop , który pomoże nam w walce z kaszlem i chrypką. Zalewając obierki płynnym miodem i dodając imbir czy kurkumę, dodatkowo wzmocnimy jego działanie.

Resztki mandarynki można też wykorzystać do przyrządzenia domowej nalewki. Wystarczy, że zalejemy 100 g obierek 400 ml spirytusu lub wódki. Po kilku dniach przecedzamy miksturę i odstawiamy w butelce, by poleżakowała. Doskonale wspomaga trawienie.

Ze skórek zrobicie też pyszny dżem

Zbierzcie 2 szklanki obierek i zróbcie ten dżem . Sprawdzi się doskonale jako dodatek do wielu deserów. Skórki umieszczamy w garnku z zimna wodą i przyciśnijcie ciężkim naczyniem tak, aby były zanurzone i nie wypływały.

Skórki moczymy przez 48 godzin, zmieniając wodę 2 razy dziennie. Następnie zalewamy świeżą wodą i gotujemy około 30-40 minut, aż skórki zmiękną. Odcedzamy je, a gdy przestygną, oczyszczamy z białej części i kroimy w kosteczkę .

Na patelni zagotowujemy wodę z cukrem, wlewamy sok z jednej cytryny i wrzucamy skórk i. Gotujemy wszystko przez około godzinę — do czasu, gdy zgęstnieje. Gorącą skórkę przekładamy do słoika i zalewamy wytworzonym syropem . Smacznego.

Mandarynkowa dekoracja
Mandarynki udekorują dom i wypełnia go aromatem

Źródło zdjęcia: canva/Nic_Ol

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnia.wp, doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy