Niezwykłe zastosowania skórki z mandarynek. Już nie wyląduje w koszu
Już za chwilę w naszych domach zapachnie nie tylko choinka, ale też mandarynki. Wielu z nas sięga po te owoce właśnie w święta, a ich zapach nieodłącznie kojarzy się z końcówką roku. Dlatego też zdradzamy kilka ciekawych zastosowań skórki tego owocu. Będziecie zaskoczeni, co można z niej zrobić.
O tym, że owoce te dostarczają wiele cennych składników odżywczych , już wspominaliśmy. Ich słodki smak sprawia, że są dobrą alternatywą dla deseru . Jeśli kupicie produkt ekologiczny, oprócz smacznego miąższu wykorzystacie też obierki, które zazwyczaj lądują w koszu.
Co zrobić ze skórką mandarynki?
Skórka owocu jest niezwykle aromatyczna. Sprawdzi się zatem jako dodatek do grzańca czy kompotu. Będzie też pasowała do marynaty czy sosu podanego do pieczonego mięsa. Wymoczona w wodzie nada zapach domowej miksturze czyszczącej z octu i wody (zmieszajcie je w stosunku 1:1).
Można ją również zetrzeć na tarce skórka i zasypać cukrem. Po kilku dniach uzyskamy syrop , który pomoże nam w walce z kaszlem i chrypką. Zalewając obierki płynnym miodem i dodając imbir czy kurkumę, dodatkowo wzmocnimy jego działanie.
Resztki mandarynki można też wykorzystać do przyrządzenia domowej nalewki. Wystarczy, że zalejemy 100 g obierek 400 ml spirytusu lub wódki. Po kilku dniach przecedzamy miksturę i odstawiamy w butelce, by poleżakowała. Doskonale wspomaga trawienie.
Ze skórek zrobicie też pyszny dżem
Zbierzcie 2 szklanki obierek i zróbcie ten dżem . Sprawdzi się doskonale jako dodatek do wielu deserów. Skórki umieszczamy w garnku z zimna wodą i przyciśnijcie ciężkim naczyniem tak, aby były zanurzone i nie wypływały.
Skórki moczymy przez 48 godzin, zmieniając wodę 2 razy dziennie. Następnie zalewamy świeżą wodą i gotujemy około 30-40 minut, aż skórki zmiękną. Odcedzamy je, a gdy przestygną, oczyszczamy z białej części i kroimy w kosteczkę .
Na patelni zagotowujemy wodę z cukrem, wlewamy sok z jednej cytryny i wrzucamy skórk i. Gotujemy wszystko przez około godzinę — do czasu, gdy zgęstnieje. Gorącą skórkę przekładamy do słoika i zalewamy wytworzonym syropem . Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Nic_Ol
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchnia.wp, doradcasmaku