Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Dlaczego warto jeść mandarynki?
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 23:50

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Mandarynki
canva/pixel2013, pixabay

Zapach mandarynek podczas obierania ich ze skórki natychmiast wywołuje nostalgię związaną ze świętami. To właśnie wtedy jada się ich najwięcej, dlatego kojarzymy ich aromat i smak właśnie z okresem świątecznym. Owoce te są doskonałym źródłem witamin oraz minerałów, dlatego warto jeść je jak najczęściej.

Mandarynki królują w koszach z owocami w trakcie jesieni oraz zimy. Wiele domów wypełnia się wtedy zapachem cytrusowych olejków eterycznych praktycznie każdego dnia - naruszanie delikatnej skórki uwalnia aromat w powietrze.

Najwięcej uwagi poświęcanej jest miąższu mandarynek, w którym znaleźć można mnóstwo soku, witamin, minerałów oraz innych substancji korzystnie wpływających na zdrowie człowieka. Dodatkową zaletą jest niewielka kaloryczność mandarynek.

Co zawierają mandarynki?

Przede wszystkim są bogatym źródłem witaminy C. Dwie średniej wielkości cytrusy dostarczają ponad 26 mg kwasu askorbinowego. Witamina ta poprawia pracę układu odpornościowego czy wygląd skóry dzięki temu, że jest przeciwutleniaczem.

Mandarynki zawierają także witaminy z grupy B, takie jak B1, B2, B3 i B6, dużą ilość witaminy A wspomagającej narząd wzroku, witaminę E i dużo minerałów: magnez, potas, wapń, żelazo, cynk oraz fosfor.

Częste jedzenie mandarynek może przyczynić się do zmniejszenia ilości stanów zapalnych w organizmie, opóźnia procesy starzenia, przyczynia się do zwalczania otyłości oraz cukrzycy typu 2. W 100 gramach mandarynek znajduje się jedynie 53 kcal.

Korzyści płynące z jedzenia skórki mandarynki

Po obraniu owocu ze skórki, tę najczęściej szybko wyrzuca się do śmieci - mało kto bowiem decyduje się na jedzenie gorzkiej i mało smacznej skórki. Warto jednak od czasu do czasu włączyć ją do diety z uwagi na zawartą w niej nobelitynę.

Nobelityna, choć obecna we wszystkich częściach owocu, największe stężenie wykazuje w skórce. Nobelityna jest silnym flawonoidem, który mniejsza ryzyko rozwoju otyłości, miażdżycy, cukrzycy typu 2, zawału serca i udaru mózgu.

Żeby skórka nie miała nieprzyjemnego smaku, zaparz ją w gorącej wodzie i dopraw napar cukrem. Taki płyn ma wspaniały cytrusowy aromat, a także doskonałe właściwości prozdrowotne. Możesz dodać ją również do owocowego czy warzywnego koktajlu.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, gdzie trafiają niesprzedane partie owoców. Ten tekst wyjawia czy rabarbar jest warzywem, czy owocem.

Mandarynki

Źródło zdjęcia: canva/Couleur, pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: pomorska; o2 Zapraszamy na nasz Instagram