Smakosze.pl
Mandarynki

canva/pixel2013, pixabay

Dlaczego warto jeść mandarynki?

28 Listopada 2021

(Ostatnia zmiana: 7 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Zapach mandarynek podczas obierania ich ze skórki natychmiast wywołuje nostalgię związaną ze świętami. To właśnie wtedy jada się ich najwięcej, dlatego kojarzymy ich aromat i smak właśnie z okresem świątecznym. Owoce te są doskonałym źródłem witamin oraz minerałów, dlatego warto jeść je jak najczęściej.

Mandarynki królują w koszach z owocami w trakcie jesieni oraz zimy. Wiele domów wypełnia się wtedy zapachem cytrusowych olejków eterycznych praktycznie każdego dnia - naruszanie delikatnej skórki uwalnia aromat w powietrze.

Najwięcej uwagi poświęcanej jest miąższu mandarynek, w którym znaleźć można mnóstwo soku, witamin, minerałów oraz innych substancji korzystnie wpływających na zdrowie człowieka. Dodatkową zaletą jest niewielka kaloryczność mandarynek.

Co zawierają mandarynki?

Przede wszystkim są bogatym źródłem witaminy C. Dwie średniej wielkości cytrusy dostarczają ponad 26 mg kwasu askorbinowego. Witamina ta poprawia pracę układu odpornościowego czy wygląd skóry dzięki temu, że jest przeciwutleniaczem.

Mandarynki zawierają także witaminy z grupy B, takie jak B1, B2, B3 i B6, dużą ilość witaminy A wspomagającej narząd wzroku, witaminę E i dużo minerałów: magnez, potas, wapń, żelazo, cynk oraz fosfor.

Uszka do barszczu

Tradycyjny przepis naszych babć na domowe uszka do barszczu

CZYTAJ DALEJ

Częste jedzenie mandarynek może przyczynić się do zmniejszenia ilości stanów zapalnych w organizmie, opóźnia procesy starzenia, przyczynia się do zwalczania otyłości oraz cukrzycy typu 2. W 100 gramach mandarynek znajduje się jedynie 53 kcal.

Korzyści płynące z jedzenia skórki mandarynki

Po obraniu owocu ze skórki, tę najczęściej szybko wyrzuca się do śmieci - mało kto bowiem decyduje się na jedzenie gorzkiej i mało smacznej skórki. Warto jednak od czasu do czasu włączyć ją do diety z uwagi na zawartą w niej nobelitynę.

Nobelityna, choć obecna we wszystkich częściach owocu, największe stężenie wykazuje w skórce. Nobelityna jest silnym flawonoidem, który mniejsza ryzyko rozwoju otyłości, miażdżycy, cukrzycy typu 2, zawału serca i udaru mózgu.

Żeby skórka nie miała nieprzyjemnego smaku, zaparz ją w gorącej wodzie i dopraw napar cukrem. Taki płyn ma wspaniały cytrusowy aromat, a także doskonałe właściwości prozdrowotne. Możesz dodać ją również do owocowego czy warzywnego koktajlu.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, gdzie trafiają niesprzedane partie owoców. Ten tekst wyjawia czy rabarbar jest warzywem, czy owocem.

Mandarynki

Źródło zdjęcia: canva/Couleur, pixabay


NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: pomorska; o2

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Biedronka sklep

Produkty

Co czeka na nas w Biedronce od poniedziałku?

Czytaj więcej >
Kawa z odrobiną sody nie będzie kwaśna

Produkty

Dlaczego warto dodać odrobinę sody do kawy?

Czytaj więcej >
Estragon — jak go wykorzystać w kuchni?

Produkty

Zaskakujące zastosowania estragonu w codziennym gotowaniu

Czytaj więcej >
Cykoria jest smaczna i zdrowa

Produkty

Dlaczego warto jeść cykorię i jak ją przygotować?

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto dodawać do kawy kurkumę?

Czytaj więcej >
pieczarki

Produkty

Jak przechowywać pieczarki, żeby długo pozostały świeże?

Czytaj więcej >