Niezwykły przepis na barszcz biały wigilijny
Wigilijny barszcz biały zachwyca smakiem, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy zaopatrzyć się w porcję zakwasu oraz namoczone i miękkie grzyby, a danie powstanie niemalże ekspresowo. Spróbujcie go koniecznie, a być może posmakuje wam bardziej niż buraczany klasyk.
Barszcz czerwony czy grzybowa już wam się znudziły? A może macie ochotę na spróbowanie wszystkich tradycyjnych zup świątecznych? Niezależnie od powodu przepis na barszcz biały na grzybowym wywarze warto wypróbować. Danie ma niesamowicie aksamitną konsystencję i przyjemnie rozgrzewa, jeśli użyjecie ostrzejszej musztardy.
Przepis na wigilijny barszcz biały
Składniki:
-
100 g suszonych prawdziwków
-
1 litr zakwasu pszennego na barszcz biały
-
1 biała cebula
-
2 szklanki śmietany 18%
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
ziele angielskie
-
liście laurowe
-
owoce jałowca
-
1 płaska łyżka musztardy rosyjskiej
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Dzień przed planowanym przygotowaniem barszczu namaczamy grzyby. Kruszymy je na mniejsze kawałki i zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na noc w lodówce. Następnie gotujemy je do miękkości w tej samej wodzie, w której się wcześniej moczyły.
Miękkie grzyby odcedzamy na sitku, zachowując wywar. Cebulę obieramy i siekamy. W garnku, w którym będziemy gotować barszcz, rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę. Kiedy się zeszkli, wrzucamy grzyby.
Całość chwilę ogrzewamy, a następnie zalewamy wodą z gotowania grzybów. Możemy dodać więcej płynu, jeśli zostało go relatywnie mało. Dodajemy przyprawy i doprowadzamy zupę do wrzenia.
Zawartość butelki z zakwasem wstrząsamy, a następnie powoli wlewamy ją do gotującej się zupy. Cały czas mieszamy potrawę . Gdy składniki się połączą, dodajemy musztardę. Śmietanę hartujemy , dodając do niej odrobinę gorącego płynu.
Ostrożnie łączymy z zupą, mieszając, by uniknąć powstania grudek. Danie gotujemy jeszcze przez 5 minut, a na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z chlebem tłuczonymi ziemniakami lub z łazankami.
Wskazówki:
-
W zależności od preferencji smakowych możecie dać więcej lub mniej musztardy. Możecie też użyć innego wariantu np. musztardy łagodnej.
-
Jeżeli zupę zabielicie płynną śmietanką sojową lub nieco gęstszą kokosową, będzie odpowiednia również dla wegan. Różnicy w smaku nie będzie, a korzysta się z niej tak samo, jak z tradycyjnej.
Źródło zdjęcia: canva/Vladimir Mironov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: haps