Smakosze.pl Przepisy Niezwykły przepis na nietypowe pierogi z serem
Pretti, Getty Images

Niezwykły przepis na nietypowe pierogi z serem

19 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pierogi wcale nie muszą być nudne i zawsze takie same - ci, którzy chcą powiewu świeżości w swojej kuchni lub domownicy, domagają się zupełnie nowych smaków, powinni spróbować poniższej propozycji. Dzięki niej wiele osób będzie zachwyconych.

Danie to towarzyszy nam od wielu lat, a sama metoda zawijania różnych farszy w ciasto jest dorobkiem kulturowym mnóstwa społeczności z całego świata. Trzeba jednak przyznać, że nasze krajowe wersje pierogów nie mają sobie równych na arenie międzynarodowej.

Pierogi z serem i cytryną

Klasyczny smak pierogów z serem jest delikatny i niezbyt intensywny - dlatego danie to jest tak uniwersalne i mnóstwo ludzi uważa, że takie pierogi są ich ulubionymi. Czasem warto spróbować czegoś nowego, dzięki czemu zwiększamy przyjemność płynącą z jedzenia.

Aby wykonać owe danie, należy mieć zawczasu sporządzone pierogi z serem. Możesz oczywiście wykonać je od podstaw, jednak czas gotowania znacznie się wydłuży. Warto kupić również dobre i ekologiczne cytryny, których skórka jest gruba i mało gorzka.

Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy przepis na sałatkę warzywną z pieczonych warzyw. W tym tekście zdradzamy najlepszą recepturę na pyszną kiszoną fasolkę szparagową ze słoika.

Sos cytrynowy. Źródło: matka_Wariatka, Getty Images

Przepis na pierogi z serem w sosie cytrynowym

Składniki:

  • 2 kostki masła

  • 500 g pierogów z serem

  • 2 łyżki miodu

  • 4 żółtka jaj

  • 120 g cukru

  • sól

  • 3 cytryny

Zacznij od przygotowania cytrynowego masła. W misce umieść 2 kostki masła i zetrzyj do niego skórkę z całej cytryny oraz wyciśnij sok. Dopraw solą oraz jedną łyżką miodu. Mieszaj masło, aż uzyskasz gładką konsystencję. Przełóż je na folię spożywczą, uformuj wałek i włóż do lodówki.

Ubij żółtka z cukrem na gładki krem. Zetrzyj do niego skórkę z połowy cytryny i wyciśnij doń sok z dwóch owoców. Postaw żółtka na małym ogniu i nie przestając mieszać, podgrzewaj jajka przez 5 minut. Gdy sos osiągnie odpowiednią konsystencję, zdejmij z ognia.

Podsmaż gotowe pierogi na 2 łyżkach cytrynowego masła. Gdy skórka stanie się złota, dodaj do nich łyżkę miodu. Podawaj pierogi z masłem, polane świeżym cytrynowym sosem. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: prostehistorie.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy