Przepis na kiszoną fasolkę szparagową
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie znana i hodowana jest od ponad 7000 lat. Europejczycy poznali ją dzięki staraniom hiszpańskich żeglarzy i konkwistadorów. Dzisiaj hoduje się ją w praktycznie wszystkich krajach na świecie.
Najbardziej popularnymi odmianami w Polsce są żółta i zielona. Żółta fasolka szparagowa jest delikatniejsza i kremowa, a zielona ma bardziej intensywny, wyrazistszy smak. Poza różnicą smakową obie fasolki mają różne zawartości witamin i minerałów.
Fasolka szparagowa - właściwości
Zielona fasolka szparagowa posiada więcej witaminy A i kwasu foliowego w porównaniu do fasolki żółtej. Z uwagi na kwas foliowy zaleca się ją kobietom w ciąży, a spora zawartość witaminy A sprzyja zachowaniu dobrego zdrowia przez chorych na cukrzycę.
Żółta fasolka jest doskonałym źródłem potasu i fosforu. Potas reguluje pracę serca, zmniejsza ciśnienie krwi i zapobiega obrzękom. Fosfor z kolei odpowiada za silne i mocne kości, jest także bardzo ważnym składnikiem biorącym udział w pracy układu nerwowego.
Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł, w którym przekazujemy wieści o straszliwym odkryciu w popularnych przyprawach. W tym tekście zdradzamy najlepszy przepis na pyszne cebulowe kule faszerowane mięsem - idealna grillowa przekąska. Powyższy kadr pochodzi z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Uwaga Babcia Gotuje.
Źródło: Powyższy kadr pochodzi z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Uwaga Babcia Gotuje.
Przepis na kiszoną fasolkę szparagową
Składniki:
2 litry wody
łyżka soli
1 kg fasolki szparagowej
1 łyżeczka wody z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty
3 ząbki czosnku
liść laurowy
koper
gorczyca
Zacznij od dokładnego umycia fasolki pod bieżącą wodą. Odetnij zdrewniałe końce strąków. W garnku zagotuj 1 litr wody i wrzuć do niej fasolkę. Gotuj ją maksymalnie 5 minut. W taki sposób upewnisz się, że fasolka będzie miękka i delikatna po ukiszeniu.
Po ugotowaniu odcedź strąki i odstaw je do całkowitego ostudzenia. Pokrój strąki na mniejsze kawałki, a następnie wrzuć do słoików, w których będziesz kisić. Dodaj do nich ząbki czosnku, liść laurowy, kiść kopru oraz kilka ziaren gorczycy. Zalej fasolkę solanką złożoną z litra wody i 1 łyżki soli. Dodaj łyżkę wody po kiszeniu ogórków.
Zakręć słoik i odstaw go w ciepłe, aczkolwiek ciemne miejsce. Zwykła szafka kuchenna nada się idealnie. Przez 5 dni codziennie odkręcaj słoik, aby uwolnić zgromadzone gazy. Po 5-6 dniach kiszonka jest gotowa. Smacznego.
Przepis na fasolkę szparagową na zimę znajdziesz także na kanale Moja żona gotuje na You Tube, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: poradnikzdrowie.pl; zdrowe-kiszonki.pl