Chrupiąca sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw
Sałatka jarzynowa ma bardzo ciekawą historię. Prawdopodobnie wywodzi się z przepisu Luciena Olivera, który był właścicielem restauracji Hermitage w Moskwie. Choć jego receptura zawierała wiele oryginalnych składników, takich jak ozory i kapary, dzisiaj została mocno zmieniona.
Na przestrzeni lat dostosowano ją do realiów krajów, do których dotarła. Przepis wywędrował z Rosji wraz z emigrantami uciekającymi przed zmianami ustrojowymi, które zostały wprowadzone na początku XX wieku.
Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw
Jeśli masz w planach zaimponować swoim gościom ciekawym daniem, które odbiega od tego. co znają, ta sałatka jest ku temu idealna. Taka wersja smakuje bowiem zupełnie inaczej, dlatego świetnie sprawdza się jako ciekawa nowość. Faktura warzyw również różni się od gotowanych.
Pieczone warzywa nie są tak miękkie, dlatego w trakcie jedzenia czuć przyjemne chrupanie. Na liście składników brakuje jajka, lecz można ten problem rozwiązać, dodając sól kala namak, która dzięki związkom siarki bardzo przypomina w smaku i zapachu jajka.
Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł, w którym przekazujemy wieści o straszliwym odkryciu w popularnych przyprawach. W tym tekście zdradzamy najlepszy przepis na pyszne cebulowe kule faszerowane mięsem - idealna grillowa przekąska.
Pieczone warzywa na talerzu. Źródło: intek1, Getty Images
Przepis na sałatkę warzywną z pieczonych warzyw
Składniki:
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
5 ziemniaków
1 cebula
4 kiszone ogórki
1 puszka groszku konserwowego
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
1 jabłko
odrobina czarnego mielonego pieprzu
sól
natka pietruszki
Gotowanie rozpocznij od bardzo dokładnego umycia marchewek, pietruszek, selera i ziemniaków. Osusz je przy pomocy papierowego ręcznika i rozłóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Wsuń ją do piekarnika nagrzanego do 210 stopni Celsjusza na około godzinę.
Po upieczeniu odstaw je do pełnego wystygnięcia. Ogórki odcedź z zalewy, ponieważ jest bardzo słona i pokrój w kostkę. Jabłko pozbawione gniazda nasiennego obierz i pokrój w drobne kawałki. Cebulę obierz z pergaminu i posiekaj na jak najdrobniejszą kosteczkę.
Do miski dodaj odsączony z zalewy groszek, majonez, musztardę, odrobinę soli oraz pieprz. Wymieszaj sałatkę dokładnie i wstaw ją do lodówki na całą noc - dzięki temu smaki przegryzą się. Przed podaniem ozdób ją siekaną natką pietruszki. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: weganon.pl