Nikt nie tęskni za zwykłymi klopsikami. Ich grecka wersja jest jeszcze lepsza
Nie masz pomysłu na nadchodzący obiad? Wypróbuj poniższy przepis na rewelacyjne klopsiki po grecku. Nadzienie z sera feta oraz sos tzatziki sprawiają, że pozornie banalne danie smakuje jak nigdy wcześniej.
Greckie klopsiki są zapiekane w piekarniku. Dzięki temu są lżejsze i mniej tłuste, nić ich smażony odpowiednik. Mięsne kuleczki rewelacyjnie komponują się z sałatką ze świeżych warzyw oraz pieczonymi ziemniakami. Palce lizać.
Przepis na klopsiki z serowym nadzieniem
Składniki:
-
500 g mięsa mielonego
-
3 ząbki czosnku
-
1 niewielka cebula
-
1 jajko
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
1 łyżeczka ziół prowansalskich
-
ok. 100 g sera typu feta
-
1 łyżka bułki tartej
-
sól i pieprz do smaku
Składniki na sos:
-
1 mały jogurt naturalny
-
1 łyżka majonezu
-
1/2 zielonego ogórka
-
2 ząbki czosnku
-
koperek
-
sól i pieprz do smaku
<div id=”onnetworkPlayer”></div><script async type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MkUxLDN4Z0IsMA==&cid=onnetworkPlayer"></script>
Jak zrobić wyśmienite pieczone klopsiki po grecku?
Czosnek oraz cebulę do klopsików drobno posiekaj . Pokrojone składniki połącz w dużej misce razem z mięsem mielonym . Na koniec dodaj przyprawy i bułkę tartą . Całość dokładnie wymieszaj.
Z powstałej masy formuj niewielkie okręgi . Na środku każdego z nich kładź kostkę sera feta i zawijaj całość w pulpecik . Gotowe klopsiki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .
Klopsiki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Piecz przez ok. 15-20 minut, aż mięso ładnie się zrumieni . W międzyczasie przygotuj sos tzatziki .
Do miseczki wlej jogurt naturalny . Wymieszaj go z posiekanym koperkiem, startym na grubych oczkach ogórkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem . Gotowe klopsiki podawaj w towarzystwie sosu . Części dressingu możesz także użyć jako dodatku do sałatki ze świeżych warzyw . Znamy sekretny przepis na klopsiki rodem z IKEA . Mięso w aksamitnym koperkowym sosie rozpływa się w ustach .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wsyp dokładnie 1 opakowanie do ciasta na racuchy. Placuszki wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
-
Jak przyrządzić karpia bez posmaku mułu? Mamy najlepsze patenty
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama