Smakosze.pl
Klopsiki w sosie koperkowym miękkie niczym aksamit

canva/papkin, Getty Images

Klopsiki w sosie koperkowym miękkie niczym aksamit. Smakują jak na obiedzie u mamy

22 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Klopsiki w sosie koperkowym są smacznym i lekkim daniem, które spodoba się całej rodzinie. Wystarczy, że będziecie je gotować w bulionie do wypłynięcia, a wyjdą delikatne i soczyste. Warto spróbować.

Klopsiki są doskonałą alternatywą dla kotletów mielonych. Te drugie często przyrządza się na patelni, a nie każdy może sobie pozwolić na tak ciężkie danie. Gotowane w delikatnym bulionie mięso będzie znacznie lżejsze, a dzięki dodatkowi aromatycznego kopru zachwyci was również smakiem.

Bezmięsna fasolka po bretońsku skusi każdego

Bezmięsna fasolka po bretońsku. Wystarczy sięgnąć po 2 łyżeczki wyjątkowej przyprawy

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborne klopsiki w sosie koperkowym

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • kilka łyżek bułki tartej

  • 1 jajo

  • bulion warzywny ub drobiowy

  • 1 pęczek świeżego koperku

  • 150 ml gęstej śmietany lub gęstego jogurtu

  • 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie klopsików w sosie koperkowym:

Cebulę obieramy i kroimy ją w kostkę. Dodajemy do mięsa mielonego wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i buka tartą. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem.

W większym garnku umieszczamy bulion i doprowadzamy go do wrzenia. Następnie wrzucamy do niego przygotowane klopsiki. Gotujemy do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy przenosimy je na talerz.

Pół szklanki bulionu mieszamy ze śmietaną i posiekanym koperkiem. Dodajemy też mąkę. Całość mieszamy z zawartością garnka i gotujemy przez chwilę. Sosem polewamy klopsiki. Podajemy z młodymi ziemniakami. Smacznego.

Po inne przepisy na smakowite mięsne rarytasy zajrzyjcie naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak przygotować kultowe klopsiki takie jak w IKEA. Ten natomiast zbiera wskazówki, które pomogą wam zrobić wyborne rybne kotlety z warzywami.

Klopsiki w sosie koperkowym posmakują każdemu

canva/minadezhda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >