Przepis na klopsiki jak z IKEA. Duża konkurencja dla mielonych
Polacy zwariowali na punkcie szwedzkich klopsików. Popularne danie dostępne w sieci sklepów meblowych przyciąga klientelę nie mniej skutecznie, niż nowy stolik czy kanapa. Teraz smakowite mięsne kulki możesz bez trudu przygotować w domu. Zarówno same klopsiki, jak i towarzyszący im sos wprost powalają smakiem.
Smakowite klopsiki z północy Europy są bardzo prostym daniem. Aby pomóc im zachować właściwy kształt przy smażeniu, przed przystąpieniem do tej czynności należy schłodzić je przez 2 godziny w lodówce. Jeśli nie możesz jednak pozwolić sobie na tak długą przerwę, zwyczajnie pomiń ten krok. Klopsiki wyjdą tak samo pyszne.
Przepis na wyśmienite szwedzkie klopsiki
Składniki na klopsiki:
500 g mielonej wołowiny
250 g mielonej wieprzowiny
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 niepełna szklanka bułki tartej
1 jajko
4 łyżki mleka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Składniki na sos:
2 łyżki masła
4 łyżki mąki pszennej
2/3 szklanki bulionu warzywnego
2/3 szklanki bulionu wołowego
2/3 szklanki gęstej śmietany 30%
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka musztardy Dijon
Jak przygotować samodzielnie słynne klopsiki?
Oba rodzaje mięsa na klopsiki włóż do dużej miski i wymieszaj ze sobą. Dodaj jajko, bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj całość z dodatkiem mleka oraz dobrze dopraw solą i pieprzem.
Z powstałej masy uformuj niewielkie, kuliste klopsiki. Rozłóż je na dużym talerzu i wstaw pod przykryciem do lodówki. Mięsne kulki powinny chłodzić się przez 2 godziny.
Po upływie tego czasu przystąp do obsmażenia klopsików. Na dobrze rozgrzany olej wykładaj kolejne partie kulek i zarumień je równomiernie ze wszystkich stron. Obsmażone klopsiki przekładaj do żaroodpornego naczynia.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st. C i ustaw na standardowy tryb pieczenia. Wstaw naczynie z klopsikami i zapiekaj pod przykryciem ok. 30 minut. Po upieczeniu mięsa, odstaw danie na 15 minut do lekkiego przestygnięcia.
W międzyczasie przygotuj sos śmietanowy do klopsików. W tym celu na patelni rozpuść masło, a następnie dodaj do niego mąkę. Smaż składniki przez 2 minuty, cały czas energicznie mieszając.
Do zawartości patelni dodaj bulion wołowy i warzywny. Następnie dołóż sos sojowy, musztardę oraz gęstą śmietanę. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj do momentu, aż sos do klopsików zgęstnieje.
Upieczone klopsiki podawaj polane sosem śmietanowym. To danie wyśmienicie komponuje się z gotowanymi ziemniakami lub puree. Nieodłącznym dodatkiem do szwedzkich klopsików jest też łyżka żurawiny. Wyśmienite klopsiki w sosie koperkowym są doskonałym pomysłem na obiad. Pulpety z mięsa z białej kiełbasy to błyskawiczny sposób na sycący obiad.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak uniknąć zapachu gotującej się kapusty? Dorzuć składnik, który z pewnością masz w kuchni
Jak zrobić sok z selera naciowego? Jego zalety są nie do przecenienia
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama