Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na klopsiki jak z IKEA. Duża konkurencja dla mielonych
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 31.10.2022 13:02

Przepis na klopsiki jak z IKEA. Duża konkurencja dla mielonych

szwedzkie klopsiki
Canva / redonion1515

Polacy zwariowali na punkcie szwedzkich klopsików. Popularne danie dostępne w sieci sklepów meblowych przyciąga klientelę nie mniej skutecznie, niż nowy stolik czy kanapa. Teraz smakowite mięsne kulki możesz bez trudu przygotować w domu. Zarówno same klopsiki, jak i towarzyszący im sos wprost powalają smakiem.

Smakowite klopsiki z północy Europy są bardzo prostym daniem. Aby pomóc im zachować właściwy kształt przy smażeniu, przed przystąpieniem do tej czynności należy schłodzić je przez 2 godziny w lodówce. Jeśli nie możesz jednak pozwolić sobie na tak długą przerwę, zwyczajnie pomiń ten krok. Klopsiki wyjdą tak samo pyszne.

Przepis na wyśmienite szwedzkie klopsiki

Składniki na klopsiki:

  • 500 g mielonej wołowiny

  • 250 g mielonej wieprzowiny

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 niepełna szklanka bułki tartej

  • 1 jajko

  • 4 łyżki mleka

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 2 łyżki masła

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego

  • 2/3 szklanki bulionu wołowego

  • 2/3 szklanki gęstej śmietany 30%

  • 2 łyżeczki sosu sojowego

  • 1 łyżeczka musztardy Dijon

Jak przygotować samodzielnie słynne klopsiki?

Oba rodzaje mięsa na klopsiki włóż do dużej miski i wymieszaj ze sobą. Dodaj jajko, bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj całość z dodatkiem mleka oraz dobrze dopraw solą i pieprzem.

Z powstałej masy uformuj niewielkie, kuliste klopsiki. Rozłóż je na dużym talerzu i wstaw pod przykryciem do lodówki. Mięsne kulki powinny chłodzić się przez 2 godziny.

Po upływie tego czasu przystąp do obsmażenia klopsików. Na dobrze rozgrzany olej wykładaj kolejne partie kulek i zarumień je równomiernie ze wszystkich stron. Obsmażone klopsiki przekładaj do żaroodpornego naczynia.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st. C i ustaw na standardowy tryb pieczenia. Wstaw naczynie z klopsikami i zapiekaj pod przykryciem ok. 30 minut. Po upieczeniu mięsa, odstaw danie na 15 minut do lekkiego przestygnięcia.

W międzyczasie przygotuj sos śmietanowy do klopsików. W tym celu na patelni rozpuść masło, a następnie dodaj do niego mąkę. Smaż składniki przez 2 minuty, cały czas energicznie mieszając.

Do zawartości patelni dodaj bulion wołowy i warzywny. Następnie dołóż sos sojowy, musztardę oraz gęstą śmietanę. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj do momentu, aż sos do klopsików zgęstnieje.

Upieczone klopsiki podawaj polane sosem śmietanowym. To danie wyśmienicie komponuje się z gotowanymi ziemniakami lub puree. Nieodłącznym dodatkiem do szwedzkich klopsików jest też łyżka żurawiny. Wyśmienite klopsiki w sosie koperkowym są doskonałym pomysłem na obiad. Pulpety z mięsa z białej kiełbasy to błyskawiczny sposób na sycący obiad.

Canva / Ockra
Canva / Ockra

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: