Smakosze.pl Porady O czym trzeba pamiętać podczas smażenia na głębokim tłuszczu?
canva/tonaquatic

O czym trzeba pamiętać podczas smażenia na głębokim tłuszczu?

1 marca 2022

Smażenie w głębokim tłuszczu jest techniką przyrządzania żywności, która wymaga ostrożności i wprawy. Wystarczy bowiem, że do oleju dostanie się choć odrobina wody, by ten wykipiał z naczynia, w którym go podgrzewamy. Podpowiadamy jak uniknąć takiej sytuacji.

W głębokim tłuszczu przygotowuje się między innymi frytki czy pączki . Ta technika przyrządzania potraw — choć wydaje się prosta — wymaga sporo wprawy. Istnieje bowiem szereg zasad, których trzeba pilnować , by smażenie było bezpieczne.

Jak bezpiecznie smażyć w głębokim tłuszczu?

Przede wszystkim smażenie należy prowadzić w taki sposób, by nie dopuścić do dostania się wody do gorącego oleju. Nawet niewielka ilość płynu przeniesiona na dłoni może poskutkować rozchlapaniem się gorącego tłuszczu , a tym samym koniecznością sprzątania i poparzeniami.

Z tego względu warto dokładnie osuszać zarówno ręce, jak i produkty, które umieszczane będą w garnku z tłuszczem. Usuwanie wilgoci najlepiej wykonać przy pomocy ręczników papierowych. Można także obtoczyć żywność w mące.

Inną istotną kwestią jest ilość używanego tłuszczu. Zasadą, która pomoże nam uchronić się przed ryzykiem wylania się płynu na kuchnię, jest zachowanie odstępu między krawędzią garnka a powierzchnią oleju. Brzeg naczynia od tafli produktu powinny dzielić przynajmniej 4 centymetry.

Co jeszcze jest ważne przy smażeniu w głębokim tłuszczu?

Warto zachować ostrożność przy wkładaniu produktów do oleju. Nie można tego robić gwałtownie. Energiczne wrzucanie ze zbyt dużej wysokości może skończyć się rozpryskaniem tłuszczu dookoła.

Należy też pamiętać, że smażone w głębokim tłuszczu jedzenie nie może być stłoczone podczas obróbki. Dzięki temu temperatura w garnku nie spadnie, a my zapewnimy sobie dobre usmażenie produktu i unikniemy przyrządzenia nasiąkniętych olejem potraw.

Frytki często smażone są w głębokim tłuszczu
Frytki często smażone są w głębokim tłuszczu

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: polki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy