Prosty przepis na domowe pączki kładzione łyżką
Pączki są słodkością kojarzoną głównie z karnawałem. Jednak doskonale smakują przez cały rok. Zwykle pączki kupujemy, bo jest przy nich sporo pracy. Dziś podamy wam jednak prosty przepisy na domowe pączki kładzione łyżką. Tak naprawdę wystarczy wyrobić drożdżowe ciasto i usmażyć je po wyrośnięciu. Prawda, że proste?
Trudno zaprzeczyć, że przygotowanie pączków jest pracochłonne i zajmuje sporo czasu. Najpierw trzeba zagnieść drożdżowe ciasto, które wymaga wyrastania. Potem trzeba uformować pączki i znów poczekać, by wyrosły.
My mamy jednak dla was łatwiejszy sposób na pączki. Wyrobione ciasto wystarczy nabierać łyżką i kłaść wprost na gorący tłuszcz. Takich pączków nie nadziewa się marmoladą, wystarczy po usmażeniu oprószyć je cukrem pudrem.
Prosty przepis na domowe pączki kładzione łyżką
Składniki:
3 dag drożdży
1 szklanka mleka
10 dag cukru
60 dag mąki pszennej
6 żółtek
szczypta soli
cukier wanilinowy
1 łyżka spirytusu
2 łyżki masła
1-2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie pączków
Drożdże wkrusz do ciepłego mleka, rozmieszaj z łyżką mąki i łyżeczką cukru. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka zmiksuj na parze z solą, pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Powinna powstać puszysta masa.
Pozostałą mąkę wsyp do miski, dodaj do niej masę żółtkową i wyrośnięty rozczyn. Wyrób gładkie ciasto.
Dodaj do niego spirytus, rozpuszczone, przestudzone masło i skórkę pomarańczową. Całość dokładnie wyrób, przykryj, odstaw do wyrośnięcia.
W rondlu lub w garnku rozgrzej olej. W gorącym maczaj łyżkę, zanurzaj ją w cieście i kładź na gorący tłuszcz porcje ciasta.
Smaż pączki, aż będą równomiernie złociste. Wyjmij je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Oprósz cukrem pudrem.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pączki. Sprawdź, jak przygotować pączki ziemniaczane, a także, jak zrobić pączki na parze.
Źródło zdjęcia: canva/RADsan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se