Smakosze.pl
Lekka i prosta zupa z białej rzodkwi i niedźwiedziego czosnku

canva/irina-k-ch, Getty Images

Lekka i prosta zupa z białej rzodkwi i niedźwiedziego czosnku

1 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nie wiecie jak wykorzystać wcześniej przygotowany rosół? Spróbujcie wyśmienitej zupy z białej rzodkwi z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Danie w smaku przypomina skrzyżowanie kapuśniaku z ogórkową, a czosnek niedźwiedzi nadaje jej przyjemnego aromatu. Będziecie zachwyceni jej delikatnie pikantnym smakiem.

Sposoby na ogórkową czy pomidorową cieszą się niesłabnącą popularnością. Inne warzywa mają w sobie równie dużo smaku, który warto odkryć. Proponujemy wam przygotowanie aromatycznej zupy z białej rzodkwi, którą doprawimy czosnkiem niedźwiedzim. Jej wyjątkowy smak was zachwyci.

Leczo Małgorzaty Rozenek-Majdan

Pyszne i lekkostrawne leczo Małgorzaty Rozenek-Majdan

CZYTAJ DALEJ

Przepis na zupę z białej rzodkwi i czosnku niedźwiedziego

Składniki:

  • pół litra wywaru drobiowego

  • 200 g długiej białej rzodkwi

  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego

  • 1 mała marchewka pokrajana w talarki bądź półtalarki

  • kawałek czerwonej papryki pokrajanej w krótkie paski

  • 1 większy ziemniak

  • 1 łyżeczka lubczyku

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Wywar podgrzewamy na niewielkim ogniu. Marchewkę obieramy i tniemy w plasterki. Ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy w niewielką kostkę.

Paprykę myjemy i rozdrabniamy na cienkie paseczki. Rzodkiew oczyszczamy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Marchew, ziemniaka i paprykę dodajemy do wywaru.

Wsypujemy suszony lubczyk i czosnek niedźwiedzi. Gotujemy przez 10 minut, a następnie dodajemy tartą rzodkiew wraz z sokiem z cytryny.

Podgrzewamy jeszcze przez 3 do 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy. Zupa spodoba się każdemu, kto lubi nietypowe smaki.

Wskazówka: zastąpcie bulion drobiowy warzywnym, a zupa będzie wegańska. Pozostanie równie smaczna i delikatnie pikantna.

Biała rzodkiew jest idealna na zupę

Biała rzodkiew jest idealna na zupę

Źródło zdjęcia: canva/pilipphoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

szare kluski

Przepisy

Ktoś jeszcze pamięta szare kluski? Z tym dodatkiem były najlepsze

Czytaj więcej >
oponki serowe

Przepisy

Biją na głowę faworki i pączki. Serowe oponki królują w karnawale

Czytaj więcej >
Kopytka z kaszą manną

Przepisy

Wsyp 2 łyżki do ciasta na kopytka. Wyjdą mięciutkie i pyszne, jak nigdy

Czytaj więcej >
Sos z kiszonych ogórków

Przepisy

Sos z kiszonych ogórków. Pasuje nie tylko do obiadowych mięs

Czytaj więcej >
Pieczona owsianka Ewy Chodakowskiej

Przepisy

Chodakowska robi pieczoną owsiankę. Jest prosta, sycąca i bardzo zdrowa

Czytaj więcej >

Przepisy

Soczysta karkówka pieczona na kiszonej kapuście. Sycący zestaw na zimowy dzień

Czytaj więcej >