Smakosze.pl Przepisy Obłędne gołąbki z ziemniakami i kaszą. Mazurski przepis nie ma sobie równych
canva/pilipphoto, Getty Images

Obłędne gołąbki z ziemniakami i kaszą. Mazurski przepis nie ma sobie równych

9 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Dla wielu gołąbki z ryżem i mięsem są niezastąpione, lecz czasem warto dać szansę nowym smakom. Dzisiaj pokazujemy przepis na gołąbki, w których nie ma mięsa, a zamiast niego postawiono na kaszę gryczaną i ziemniaki. Wywodząca się z Mazur receptura zachwyca także pysznym śmietanowym sosem, którym polewa się gotowe danie.

Gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną mogą ucieszyć szczególnie ludzi, którzy nie przepadają za intensywnie mięsnym i pomidorowym smakiem klasycznej wersji. W tym wydaniu ich nie uświadczysz.

Jeśli nie jesz mięsa, zmodyfikuj nieco poniższą listę i wykreśl z niej smalec. Zamiast smalcu wykorzystaj zwykły olej roślinny lub masło. W przypadku bulionu użyj gotowanego na warzywach i grzybach.

Przepis na gołąbki z ziemniakami i kaszą

Składniki:

  • 1 kapusta

  • 1 kg ziemniaków

  • szklanka kaszy gryczanej

  • 5 cebul

  • 2 suche bułki

  • 100 ml mleka

  • 2 szklanki bulionu

  • 1 szklanka śmietany

  • smalec

  • sól

  • pieprz

  • cukier

Umyj kapustę, usuń jej wierzchnie liście i wytnij głąb. W dużym garnku umieść dużo osolonej wody i wsadź do niej kapustę. Postaw garnek na gazie i gotuj jego zawartość przez 20 minut, po czym odrywaj miękkie liście.

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce. 3 cebule obierz, posiekaj i podsmaż na smalcu na złoty kolor. Wrzuć je do ziemniaków. Namocz bułki w mleku. Przepuść przez maszynkę do mięsa kaszę wraz z bułkami. Zmielone produkty połącz z ziemniakami i dopraw pieprzem.

Na liście nakładaj porcje farszu i zawijaj je w gołąbki. Duże naczynie żaroodporne wyłóż wierzchnimi liści i połóż na nich gołąbki. Zalej je bulionem, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 1 godzinę. 2 pozostałe cebule posiekaj i podsmaż, zalej śmietaną z odrobiną cukru i duś kilka minut. Gołąbki podawaj polane sosem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz recepturę na obłędnie wyraziste pieczone ziemniaki w musztardzie. Ten tekst wyjawia sposób na szybkie obieranie ziemniaków.

Gołąbki

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: Kuchnia polska. Potrawy regionalne; Hanna Szymanderska; Świat Książki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy