Obłędne kotlety schabowe w kefirze i cebuli
Kotlety schabowe wcale nie muszą być przygotowywane tylko wedle jednej receptury. Dzisiaj prezentujemy schabowe marynowane w kefirze, który nadaje im wyjątkowej kruchości, soczystości oraz intensywnego smaku. Obiad z takimi kotletami będzie smakował każdemu, kto jest fanem klasycznej polskiej kuchni.
Istnieje mnóstwo trików i sposobów na kotlety schabowe, aby nabrały odpowiednich właściwości. Wiele osób decyduje się na marynowanie ich w mleku i cebuli, dzięki czemu mięso staje się delikatniejsze i bardziej przepełnione aromatem. Mało kto będzie mógł powstrzymać się przed poproszeniem o dokładkę, jeśli użyjesz poniższej metody.
Kefir działa jednak znacznie sprawniej, ponieważ zawiera kwas mlekowy. Substancja ta rozluźnia włókna mięśniowe i powoduje kruchość kotletów. Z kolei wrzucenie cebuli do marynaty aromatyzuje schab, dodając mu specyficzne nuty smakowe, które przypadają do gustu praktycznie każdemu.
Przepis na kotlety schabowe w kefirze
Składniki:
-
500 g schabu
-
1 cebula
-
kefir
-
sól
-
pieprz
-
olej
-
bułka tarta
-
mąka
-
czosnek granulowany
Zacznij od oczyszczenia schabu z żyłek i ścięgien, a następnie poporcjowania go na pojedyncze kotlety. Rozbij je tłuczkiem, przykrywając folią spożywczą, aby zapobiec rozpryskom mięsa. Po rozbiciu przełóż je do dużej miski. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plastry.
Mięso zalej kefirem, dodaj do niego cebulę i wsyp czosnek granulowany. Dokładnie całość wymieszaj i wstaw pod przykryciem do lodówki na co najmniej 24 godziny. Im dłużej kotlety będą się marynować, tym więcej smaku o delikatności nabiorą. Po tym czasie wyjmij je z marynaty, delikatnie otrzep i dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Kotlety obtaczaj najpierw w mące, następnie w rozbełtanych jajkach, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej roślinny (lub smalec, jeśli chcesz jeszcze więcej smaku) i wykładaj na niego panierowane kotlety. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować kultowe podwójne schabowe z przepisu Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia recepturę Jakuba Kuronia na idealne kotlety schabowe.
Źródło zdjęcia: canva/RobsonPL, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: gotujmy