Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ułóż kurczaka na kapuście i zalej tym sosem. Wychodzi niebo w gębie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 07.04.2025 13:07

Ułóż kurczaka na kapuście i zalej tym sosem. Wychodzi niebo w gębie

mięso z rosołu
Fot. youtube.com/herzhaftundlecker

Oto prosty przepis na tani obiad z kurczaka. Zapiekamy go w piekarniku w taki sposób, że mięso doskonale zachowuje soczystość. A dzięki dodatkowi warzyw danie jest pełne i sycące.

Obiad z kurczaka

Kurczak to jeden z pierwszych naszych wyborów, kiedy decydujemy, jakie mięso podać na obiad. Najczęściej sięgamy po pierś – bodaj najchudsze i najbogatsze w białko mięso, jakie na co dzień jadamy. 

Jednak kurczak to więcej niż pierś. Taki tani obiad łatwo przygotować z dowolnych ładnych kawałków tuszy kurczaka. Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Obfite i smaczne, gdzie autorzy sięgają po udka. Świetnie nadają się one na pieczony obiad ze względu na nieco większą ilość tłuszczu i bogactwo smaku.

obiad z kurczaka
Fot. youtube.com/herzhaftundlecker
Do mięsa z niedzielnego rosołu dodaję zdrowy składnik. Po chwili mam najlepszy obiad

Tani obiad

Poza mięsem drobiowym do składników tego dania należą wyłącznie tanie warzywa. Na pierwszym planie występuje zaś kapusta. To doskonały produkt – dająca uczucie napełnienia, ale bez dostarczania dużej ilości kalorii, jest częstym bohaterem naszych diet.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 6 udek lub 4 piersi kurczaka
  • 1 główka kapusty
  • 2 marchewki
  • 4 jajka
  • 1 łyżka śmietany
  • Olej roślinny
  • Wybrane przyprawy, np. zioła prowansalskie, suszony czosnek, oregano itp.
  • Sól, pieprz
kurczak przed pieczeniem
Fot. youtube.com/herzhaftundlecker

Pieczony kurczak

Kapustę czyścimy z zewnętrznych liści i szatkujemy dość drobno. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych okach. Warzywa posypujemy przyprawami, mieszamy i wykładamy nimi wysmarowaną olejem brytfannę.

Kurczaka czyścimy i układamy na kapuście. Posypujemy solą i pieprzem, przyprawiamy i skrapiamy olejem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.

szatkowanie kapusty
Fot. youtube.com/herzhaftundlecker

Mięso wstawiamy do pieca na ok. 50 minut. W międzyczasie rozbijamy jajka z solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy je ze śmietaną.

Kiedy mięso będzie rumiane, kapustę zalewamy przygotowaną masą jajeczną. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy i serwujemy po kilku minutach odpoczynku.

Wypróbuj też przepisy na faszerowane jajka i zupę wędrowców.

gotowy kurczak
Fot. youtube.com/herzhaftundlecker