Obłędne kulki ziemniaczane ze smakowitym nadzieniem z żółtego sera
Kulki ziemniaczane z serowym nadzieniem są doskonałą przekąską na rozmaite okazje. Złociste smażone kąski możesz przyrządzić na wieczór filmowy, spotkanie towarzyskie lub nadchodzący mecz naszej reprezentacji. Kilka podstawowych składników i proste przygotowanie są ich niezaprzeczalnymi atutami.
Serowe kulki ziemniaczane odznaczają się chrupiącą skórką i kremowym nadzieniem. Dodatek czosnku oraz boczku zapewnia ich wyjątkowy aromat. Kulki ziemniaczane możesz usmażyć na patelni wcześniej, a przed podaniem podgrzać w piekarniku. Złote kąski znikają z talerzy błyskawicznie.
Przepis na złociste kulki ziemniaczane
Składniki:
-
6-7 średniej wielkości ziemniaków
-
gruby plaster wędzonego boczku
-
1 ząbek czosnku
-
1 łyżeczka wędzonej papryki
-
1 jajko
-
2 grube plastry żółtego sera
-
szczypiorek
-
sól i pieprz do smaku
-
2 jajka
-
mąka i bułka tarta do panierowania
-
olej do smażenia
Zachwycające kulki ziemniaczane z serem i boczkiem krok po kroku
Ziemniaki do kulek ziemniaczanych obierz i ugotuj do miękkości . Gotowe warzywa odcedź z wody i utłucz na gładką masę . Odstaw do ostudzenia.
Boczek drobno pokrój a szczypiorek posiekaj . Ser żółty do kulek ziemniaczanych pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm . Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę .
Do utłuczonych ziemniaków dodaj boczek, czosnek oraz szczypiorek . Następnie wbij 1 jajko i dopraw całość do smaku solą i pieprzem . Masę na kulki ziemniaczane dokładnie wymieszaj .
Z masy formuj niewielkie płaskie placuszki . Na środku każdego z nich kładź kostkę sera żółtego i zawijaj całość w kulkę . Czynność powtarzaj do wyczerpania składników na kulki ziemniaczane .
Uformowane kulki ziemniaczane obtaczaj kolejno w mące, rozkłóconym jajku oraz bułce tartej . Smaż z każdej strony na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Tłuszcz podczas smażenia powinien sięgać połowy wysokości ziemniaczanych klopsików . Gotowe kulki ziemniaczane odsącz na ręczniku papierowym i podawaj z ketchupem lub innym ulubionym sosem . Ziemniaki po marokańsku to kolejny smakowity pomysł na to warzywo . Faszerowane ziemniaczane łódeczki podbiją każde podniebienie .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dodajesz do farszu na pierogi ruskie ziemniaki i twaróg? Postaw na jeszcze 2 wyraziste dodatki
-
Najlepszy przepis na puszyste kotlety mielone. Sekret tkwi w 1 babcinej sztuczce
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama