Smakosze.pl Przepisy Obłędne kulki ziemniaczane ze smakowitym nadzieniem z żółtego sera
Canva /Olga Kriger

Obłędne kulki ziemniaczane ze smakowitym nadzieniem z żółtego sera

23 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Kulki ziemniaczane z serowym nadzieniem są doskonałą przekąską na rozmaite okazje. Złociste smażone kąski możesz przyrządzić na wieczór filmowy, spotkanie towarzyskie lub nadchodzący mecz naszej reprezentacji. Kilka podstawowych składników i proste przygotowanie są ich niezaprzeczalnymi atutami.

Serowe kulki ziemniaczane odznaczają się chrupiącą skórką i kremowym nadzieniem. Dodatek czosnku oraz boczku zapewnia ich wyjątkowy aromat. Kulki ziemniaczane możesz usmażyć na patelni wcześniej, a przed podaniem podgrzać w piekarniku. Złote kąski znikają z talerzy błyskawicznie.

Przepis na złociste kulki ziemniaczane

Składniki:

  • 6-7 średniej wielkości ziemniaków

  • gruby plaster wędzonego boczku

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • 1 jajko

  • 2 grube plastry żółtego sera

  • szczypiorek

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 jajka

  • mąka i bułka tarta do panierowania

  • olej do smażenia

Zachwycające kulki ziemniaczane z serem i boczkiem krok po kroku

Ziemniaki do kulek ziemniaczanych obierz i ugotuj do miękkości . Gotowe warzywa odcedź z wody i utłucz na gładką masę . Odstaw do ostudzenia.

Boczek drobno pokrój a szczypiorek posiekaj . Ser żółty do kulek ziemniaczanych pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm . Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę .

Do utłuczonych ziemniaków dodaj boczek, czosnek oraz szczypiorek . Następnie wbij 1 jajko i dopraw całość do smaku solą i pieprzem . Masę na kulki ziemniaczane dokładnie wymieszaj .

Z masy formuj niewielkie płaskie placuszki . Na środku każdego z nich kładź kostkę sera żółtego i zawijaj całość w kulkę . Czynność powtarzaj do wyczerpania składników na kulki ziemniaczane .

Uformowane kulki ziemniaczane obtaczaj kolejno w mące, rozkłóconym jajku oraz bułce tartej . Smaż z każdej strony na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Tłuszcz podczas smażenia powinien sięgać połowy wysokości ziemniaczanych klopsików . Gotowe kulki ziemniaczane odsącz na ręczniku papierowym i podawaj z ketchupem lub innym ulubionym sosem . Ziemniaki po marokańsku to kolejny smakowity pomysł na to warzywo . Faszerowane ziemniaczane łódeczki podbiją każde podniebienie .

Canva / Srinrat Wuttichaikitcharoen
Canva / Srinrat Wuttichaikitcharoen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy