Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykle sycące ziemniaki z piekarnika. Tajemnica tkwi w smakowitym farszu
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 30.10.2022 18:02

Niezwykle sycące ziemniaki z piekarnika. Tajemnica tkwi w smakowitym farszu

ziemniaki z piekarnika
Canva / ALLEKO

Ziemniaki z piekarnika nadziewane serem są wspaniałą propozycją na ciepłą przekąskę. Farsz na bazie twarogu z dodatkiem chrupiącej papryki oraz aromatycznego boczku sprawia, że warzywa nabierają zupełnie nowego smaku. Banalne przygotowanie jest ich kolejną zaletą. Takie ziemniaki z piekarnika sprawdzą się na rozmaite okazje.

Do farszu ziemniaków z piekarnika możesz użyć swoich ulubionych dodatków. Przygotuj wersje bogatą w mięso lub przeciwnie - na bazie warzyw. Ziemniaki z piekarnika doskonale komponują się także z sosami. Z niepozornego warzywa możesz wyczarować prawdziwą ucztę.

Przepis na niezwykłe ziemniaki z piekarnika

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków

  • 100 g boczku wędzonego

  • 1 duża cebula

  • 1/2 niewielkiej czerwonej papryki

  • 1/2 niewielkiej żółtej papryki

  • 250 g twarogu śmietankowego

  • 1/4 kostki masła

  • sól i pieprz do smaku

  • szczypiorek do dekoracji

Jak przygotować niebanalną przekąskę w postaci ziemniaków z piekarnika?

Ziemniaki obierz, opłucz i włóż do garnka. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 30 minut. a następnie odcedź warzywa. Przekrój wzdłuż i wydrąż łyżeczką miejsce na farsz tak, aby pozostawione ścianki miały grubość ok. 1 cm. Pozostały miąższ ziemniaków z piekarnika rozgnieć widelcem.

Boczek do ziemniaków z piekarnika rozdrobnij i wytop na patelni. Cebulę oraz obie papryki pokrój w kostkę i dodaj do boczku. Podsmażaj całość przez kilka minut, a następnie odstaw do ostudzenia.

Twaróg pokrusz do miski. Dodaj do niego rozgnieciony miąższ ziemniaczany oraz podsmażone z boczkiem warzywa. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw farsz solą i pieprzem.

Przygotowanym farszem napełnij ziemniaczane łódeczki. Na wierzchu każdego ziemniaka z piekarnika połóż kilka płatków masła. Warzywa ułóż na blasze i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 200 st. C. Gotowe ziemniaki z piekarnika podawaj udekorowane posiekanym szczypiorkiem.

Smakowite ziemniaki Ewy Wachowicz to kolejna idealna przekąska. Chrupiące ziemniaki z włoską nuta polecają się na obiad.

Canva / kittimages
Canva / kittimages

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: