Smakosze.pl
ziemniaki z piekarnika

Canva / ALLEKO

Niezwykle sycące ziemniaki z piekarnika. Tajemnica tkwi w smakowitym farszu

30 Października 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Ziemniaki z piekarnika nadziewane serem są wspaniałą propozycją na ciepłą przekąskę. Farsz na bazie twarogu z dodatkiem chrupiącej papryki oraz aromatycznego boczku sprawia, że warzywa nabierają zupełnie nowego smaku. Banalne przygotowanie jest ich kolejną zaletą. Takie ziemniaki z piekarnika sprawdzą się na rozmaite okazje.

Do farszu ziemniaków z piekarnika możesz użyć swoich ulubionych dodatków. Przygotuj wersje bogatą w mięso lub przeciwnie - na bazie warzyw. Ziemniaki z piekarnika doskonale komponują się także z sosami. Z niepozornego warzywa możesz wyczarować prawdziwą ucztę.

kwaśnica

Na jakim mięsie najlepiej gotować kwaśnicę? Górale wskazują na 2 rodzaje. Nie mogą się mylić

CZYTAJ DALEJ

Przepis na niezwykłe ziemniaki z piekarnika

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków

  • 100 g boczku wędzonego

  • 1 duża cebula

  • 1/2 niewielkiej czerwonej papryki

  • 1/2 niewielkiej żółtej papryki

  • 250 g twarogu śmietankowego

  • 1/4 kostki masła

  • sól i pieprz do smaku

  • szczypiorek do dekoracji

Jak przygotować niebanalną przekąskę w postaci ziemniaków z piekarnika?

Ziemniaki obierz, opłucz i włóż do garnka. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 30 minut. a następnie odcedź warzywa. Przekrój wzdłuż i wydrąż łyżeczką miejsce na farsz tak, aby pozostawione ścianki miały grubość ok. 1 cm. Pozostały miąższ ziemniaków z piekarnika rozgnieć widelcem.

Boczek do ziemniaków z piekarnika rozdrobnij i wytop na patelni. Cebulę oraz obie papryki pokrój w kostkę i dodaj do boczku. Podsmażaj całość przez kilka minut, a następnie odstaw do ostudzenia.

Twaróg pokrusz do miski. Dodaj do niego rozgnieciony miąższ ziemniaczany oraz podsmażone z boczkiem warzywa. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw farsz solą i pieprzem.

Przygotowanym farszem napełnij ziemniaczane łódeczki. Na wierzchu każdego ziemniaka z piekarnika połóż kilka płatków masła. Warzywa ułóż na blasze i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 200 st. C. Gotowe ziemniaki z piekarnika podawaj udekorowane posiekanym szczypiorkiem.

Smakowite ziemniaki Ewy Wachowicz to kolejna idealna przekąska. Chrupiące ziemniaki z włoską nuta polecają się na obiad.

Canva / kittimages

Canva / kittimages

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Soczysta karkówka pieczona na kiszonej kapuście. Sycący zestaw na zimowy dzień

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyrzuć z sałatki jarzynowej ten składnik. Przestanie być "kaloryczną bombą", a będzie tak samo pyszna

Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o schabowych. Teraz największym hitem są kotlety gyros

Czytaj więcej >
pietruszka

Przepisy

Zalej nią pokrojony korzeń pietruszki i zagotuj. Domowa mikstura ma potężne działanie

Czytaj więcej >

Przepisy

Lewandowska miesza aż 4 mąki i robi ciasto na pierogi. Wychodzą lżejsze i smaczniejsze niż inne

Czytaj więcej >
Faworki wyjdą idealnie

Przepisy

Beata stanęła przed kamerą i zdradziła kluczową zasadę 1:100. Z nią faworki wychodzą boskie

Czytaj więcej >