Smakosze.pl
Farsz na pierogi ruskie

canva/Qwart

Dodajesz do farszu na pierogi ruskie ziemniaki i twaróg? Postaw na jeszcze 2 wyraziste dodatki

23 Listopada 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Znudził wam się klasyczny farsz na pierogi ruskie? Wzbogaćcie go o ogórki kiszone i musztardę, a stanie się bardziej wyrazisty. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a danie z pewnością przypadnie do gustu waszej rodzinie.

Mało kto odmówi sobie dobrych pierogów ruskich. Jeśli jednak uznacie, że farsz z ziemniaków, cebulki i twarogu będzie zbyt mdły, możecie dodać do niego podsmażone ogórki kiszone i odrobinę musztardy. Musztardowe pierogi ruskie z ogórkiem kiszonym zaskoczą was pełnym charakteru smakiem.

Jak rozbijać jajka? Mamy najlepszy sposób

Rozbijasz jajka o kant patelni? Mistrzowie kuchni robią zupełnie inaczej. Powód jest bardzo ważny

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyrazisty farsz na pierogi ruskie

Składniki:

  • 600 g ziemniaków

  • 600 g twarogu tłustego lub półtłustego

  • 2 mniejsze cebule

  • 3 ogórki kiszone

  • 2 łyżeczki ulubionej musztardy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić farsz na pierogi ruskie? Dodajcie dwa produkty, a będzie niesamowity

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy i rozdrabniamy przy pomocy praski. Cebulę pozbawiamy łupiny, siekamy i szklimy na dobrze rozgrzanym oleju.

Dodajemy starte na tarce o większych oczkach ogórki kiszone i podsmażamy je, by odparować nieco soku. Zawartość patelni studzimy i łączymy z ziemniakami. Wrzucamy także rozdrobniony przy pomocy widelca twaróg.

Całość doprawiamy solą, pieprzem i musztardą. Gotowym farszem wypełniamy ciasto - najlepiej to najprostsze, z mąki i wody. Musztardowe pierogi ruskie z ogórkiem kiszonym gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku i podajemy z wybraną okrasą np. ze śmietany.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite pierogi. Polecamy pyszną wersję pierogów ruskich z tofu zamiast twarogu. Być może skusi was również prosty patent na kultowe mączne danie ze szpinakiem i serem białym.

Wyrazisty farsz na pierogi ruskie jest znakomity

canva/daffodilred

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Czekolada na gorąco

Przepisy

Jak przyrządzić domową czekoladę na gorąco? Nie uwierzysz, jaka jest łatwa do zrobienia

Czytaj więcej >
Fasola z suszonymi śliwkami Ewy Wachowicz

Przepisy

Niebywałe, z czym Wachowicz podaje fasolę. Idealny duet na Święta Bożego Narodzenia

Czytaj więcej >
Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >