Przepis na pieczone ziemniaki po marokańsku. Rozgrzewająca i pełna smaku przekąska jest na wyciągniecie ręki
Pieczone ziemniaki mogą być zarówno świetnym dodatkiem do dań, jak i ciepłą przekąską. Tym razem proponujemy wam inspirowany kuchnią marokańską przepis na aromatyczne frytki w przyprawie Ras el Hanout. Podpowiemy, jak ją przygotować i z czym jeszcze sparować. Będzie pysznie.
Ras el Hanout jest żółto-pomarańczową mieszanką przypraw, często stosowaną w kuchni marokańskiej. W smaku przypomina curry, lecz odróżnia ją korzenny aromat i wyższy poziom pikanterii. Do jej sporządzenia nie zawsze używa się takich samych przypraw. Z tego powodu warto przygotować ją samodzielnie — wtedy zyskamy pełną kontrolę nad smakiem.
Do przygotowania aromatycznego miksu żywa się czasem nawet do 80 składników. W naszej recepturze skupimy się na "zaledwie" 13 aromatycznych dodatkach. Nie oznacza to wcale, że będzie mniej smacznie. Dobrane składniki pozwolą również na zachowanie dobroczynnego charakteru przyprawy.
Przepis na pieczone ziemniaki z przyprawą Ras el Hanout
Składniki na frytki:
1 kg ziemniaków uniwersalnych
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki mieszanki Ras el Hanout
Składniki na przyprawę Ras el Hanout:
2 łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
pół łyżeczki goździków
solidna szczypta szafranu
Jak zrobić aromatyczne pieczone ziemniaki? Znamy znakomity przepis
Zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków. Kroimy je niezbyt cienkie podłużne kawałki — podobne do frytek belgijskich — i umieszczamy w dużej misce. Starannie mieszamy z olejem rzepakowym, po czym łączymy warzywo z mieszanką przypraw Ras el Hanout.
Przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez około 20-30 minut. Najlepiej sprawdzać stan pieczonych ziemniaków co około 10 minut, aby nie przegapić momentu, w którym będą idealne.
Jak przygotować przyprawę Ras el Hanout?
Sporządzenie mieszanki nie jest skomplikowane. Przyprawy w proszku wystarczy połączyć z rozdrobnionymi w moździerzu lub młynku do kawy przyprawami w kawałku. Jedynie gałkę muszkatołową — o ile nie używamy wersji sypkiej — należy zetrzeć na tarce.
Wskazówka: wraz z ziemniakami zapiec możecie również marchewkę pokrojoną w słupki. Z przyprawą Ras el Hanout smakuje świetnie, a wystarczy około 25 minut by zmiękła. Jeśli połączycie warzywa z kuskusem, zieleniną i ugotowaną ciecierzycą uzyskacie pełnowartościową sałatkę, która z powodzeniem zastąpi obiad.
Na naszej stronie znajdziecie pomysły na dania, które z pieczonymi ziemniakami będą wyśmienite. Koniecznie spróbujcie ich w połączeniu z rybą z patelni lub kotletem schabowym. W obu przypadkach możecie dodać trochę mieszanki Ras el Hanout do panierki lub wykorzystać ją do oprószenia mięsa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Stary przepis na zupę z dyni. Jej smak podkreślają wyjątkowe dodatki
Lekkie jak piórko fit naleśniki. Wszystko przez sekretny składnik
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama