Przepis na pieczone ziemniaki po marokańsku. Rozgrzewająca i pełna smaku przekąska jest na wyciągniecie ręki
![Przepis na pieczone ziemniaki po marokańsku](https://images.iberion.media/images/1920/3c_K3j_Bvdnghp_D85_Lfp_Gs8_K_Przepis_na_pieczone_ziemniaki_po_marokansku_8606d353cb.jpg)
Pieczone ziemniaki mogą być zarówno świetnym dodatkiem do dań, jak i ciepłą przekąską. Tym razem proponujemy wam inspirowany kuchnią marokańską przepis na aromatyczne frytki w przyprawie Ras el Hanout. Podpowiemy, jak ją przygotować i z czym jeszcze sparować. Będzie pysznie.
Ras el Hanout jest żółto-pomarańczową mieszanką przypraw, często stosowaną w kuchni marokańskiej. W smaku przypomina curry, lecz odróżnia ją korzenny aromat i wyższy poziom pikanterii. Do jej sporządzenia nie zawsze używa się takich samych przypraw. Z tego powodu warto przygotować ją samodzielnie — wtedy zyskamy pełną kontrolę nad smakiem.
Do przygotowania aromatycznego miksu żywa się czasem nawet do 80 składników. W naszej recepturze skupimy się na "zaledwie" 13 aromatycznych dodatkach. Nie oznacza to wcale, że będzie mniej smacznie. Dobrane składniki pozwolą również na zachowanie dobroczynnego charakteru przyprawy.
Przepis na pieczone ziemniaki z przyprawą Ras el Hanout
Składniki na frytki:
1 kg ziemniaków uniwersalnych
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki mieszanki Ras el Hanout
Składniki na przyprawę Ras el Hanout:
2 łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
pół łyżeczki goździków
solidna szczypta szafranu
Jak zrobić aromatyczne pieczone ziemniaki? Znamy znakomity przepis
Zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków. Kroimy je niezbyt cienkie podłużne kawałki — podobne do frytek belgijskich — i umieszczamy w dużej misce. Starannie mieszamy z olejem rzepakowym, po czym łączymy warzywo z mieszanką przypraw Ras el Hanout.
Przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez około 20-30 minut. Najlepiej sprawdzać stan pieczonych ziemniaków co około 10 minut, aby nie przegapić momentu, w którym będą idealne.
Jak przygotować przyprawę Ras el Hanout?
Sporządzenie mieszanki nie jest skomplikowane. Przyprawy w proszku wystarczy połączyć z rozdrobnionymi w moździerzu lub młynku do kawy przyprawami w kawałku. Jedynie gałkę muszkatołową — o ile nie używamy wersji sypkiej — należy zetrzeć na tarce.
Wskazówka: wraz z ziemniakami zapiec możecie również marchewkę pokrojoną w słupki. Z przyprawą Ras el Hanout smakuje świetnie, a wystarczy około 25 minut by zmiękła. Jeśli połączycie warzywa z kuskusem, zieleniną i ugotowaną ciecierzycą uzyskacie pełnowartościową sałatkę, która z powodzeniem zastąpi obiad.
Na naszej stronie znajdziecie pomysły na dania, które z pieczonymi ziemniakami będą wyśmienite. Koniecznie spróbujcie ich w połączeniu z rybą z patelni lub kotletem schabowym. W obu przypadkach możecie dodać trochę mieszanki Ras el Hanout do panierki lub wykorzystać ją do oprószenia mięsa.
![Pieczone ziemniaki z Ras el Hanout są znakomite](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/1GIK7pCzpasoIVBdXGoj7a/8cfab04185e64e031107df15934129e5/Pieczone_ziemniaki_z_Ras_el_Hanout_s___znakomite.jpg)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Stary przepis na zupę z dyni. Jej smak podkreślają wyjątkowe dodatki
Lekkie jak piórko fit naleśniki. Wszystko przez sekretny składnik
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![rosół](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T100216_004_9b7e5b0ae5.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T143111_059_ae21615b9e.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_5e935674b4.jpg)
![ketchup](https://images.iberion.media/images/origin/ketchup_z_cukinii_9660106c36.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![krojenie kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak1_47248bcaf9.jpg)
![Edward Miszczak, Taniec z Gwiazdami](https://images.iberion.media/images/origin/taniec_z_gwiazdami_1_58fdf844cd.jpg)
![plaża nad Bałtykiem](https://images.iberion.media/images/origin/plaza_nad_Baltykiem_0ad3cff651.jpg)
![Kinga Zawodnik](https://images.iberion.media/images/origin/Kinga_Zawodnik_468f6f7a01.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![jedzenie, sklep](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T084733_058_d79297095b.png)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![suche pięty](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_34_d19b63d583.jpg)
![Donald Tusk, Kristina Voronovska,](https://images.iberion.media/images/origin/Donald_Tusk_Kristina_Voronovska_fot_KA_Pi_F_Instagram_9271223027.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![SearchGPT](https://images.iberion.media/images/origin/Search_GPT_2_fot_screen_Open_Ai_Beata_Zawadzka_EN_93670a16d3.png)
![Tiktok](https://images.iberion.media/images/origin/121212_b0ef2e2760.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)