Smakosze.pl
Przepis na pieczone ziemniaki po marokańsku

canva/George Dolgikh

Przepis na pieczone ziemniaki po marokańsku. Rozgrzewająca i pełna smaku przekąska jest na wyciągniecie ręki

11 Listopada 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Pieczone ziemniaki mogą być zarówno świetnym dodatkiem do dań, jak i ciepłą przekąską. Tym razem proponujemy wam inspirowany kuchnią marokańską przepis na aromatyczne frytki w przyprawie Ras el Hanout. Podpowiemy, jak ją przygotować i z czym jeszcze sparować. Będzie pysznie.

Ras el Hanout jest żółto-pomarańczową mieszanką przypraw, często stosowaną w kuchni marokańskiej. W smaku przypomina curry, lecz odróżnia ją korzenny aromat i wyższy poziom pikanterii. Do jej sporządzenia nie zawsze używa się takich samych przypraw. Z tego powodu warto przygotować ją samodzielnie — wtedy zyskamy pełną kontrolę nad smakiem.

Daria Ładocha robi żurek inaczej niż wszyscy

Ładocha robi żurek inaczej niż wszyscy. Podaje go ze składnikiem, o którym nikt by nie pomyślał

CZYTAJ DALEJ

Do przygotowania aromatycznego miksu żywa się czasem nawet do 80 składników. W naszej recepturze skupimy się na "zaledwie" 13 aromatycznych dodatkach. Nie oznacza to wcale, że będzie mniej smacznie. Dobrane składniki pozwolą również na zachowanie dobroczynnego charakteru przyprawy.

Przepis na pieczone ziemniaki z przyprawą Ras el Hanout

Składniki na frytki:

  • 1 kg ziemniaków uniwersalnych

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 3 łyżki mieszanki Ras el Hanout

Składniki na przyprawę Ras el Hanout:

  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego

  • 2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka imbiru w proszku

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżeczka nasion kolendry

  • 1 łyżeczka ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

  • pół łyżeczki goździków

  • solidna szczypta szafranu

Jak zrobić aromatyczne pieczone ziemniaki? Znamy znakomity przepis

Zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków. Kroimy je niezbyt cienkie podłużne kawałki podobne do frytek belgijskich i umieszczamy w dużej misce. Starannie mieszamy z olejem rzepakowym, po czym łączymy warzywo z mieszanką przypraw Ras el Hanout.

Przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez około 20-30 minut. Najlepiej sprawdzać stan pieczonych ziemniaków co około 10 minut, aby nie przegapić momentu, w którym będą idealne.

Jak przygotować przyprawę Ras el Hanout?

Sporządzenie mieszanki nie jest skomplikowane. Przyprawy w proszku wystarczy połączyć z rozdrobnionymi w moździerzu lub młynku do kawy przyprawami w kawałku. Jedynie gałkę muszkatołową — o ile nie używamy wersji sypkiej — należy zetrzeć na tarce.

Wskazówka: wraz z ziemniakami zapiec możecie również marchewkę pokrojoną w słupki. Z przyprawą Ras el Hanout smakuje świetnie, a wystarczy około 25 minut by zmiękła. Jeśli połączycie warzywa z kuskusem, zieleniną i ugotowaną ciecierzycą uzyskacie pełnowartościową sałatkę, która z powodzeniem zastąpi obiad.

Na naszej stronie znajdziecie pomysły na dania, które z pieczonymi ziemniakami będą wyśmienite. Koniecznie spróbujcie ich w połączeniu z rybą z patelni lub kotletem schabowym. W obu przypadkach możecie dodać trochę mieszanki Ras el Hanout do panierki lub wykorzystać ją do oprószenia mięsa.

Pieczone ziemniaki z Ras el Hanout są znakomite

canva/Quanthem

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >

Przepisy

McDonalds je wycofuje, ale identyczne zrobisz w domowym zaciszu. Mamy przepis

Czytaj więcej >
pierniczki świąteczne

Przepisy

Pierniczki świąteczne babci Tereski. Korzenne ciasteczka nie maja sobie równych

Czytaj więcej >