Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na pieczone ziemniaki po marokańsku. Rozgrzewająca i pełna smaku przekąska jest na wyciągniecie ręki

Przepis na pieczone ziemniaki po marokańsku. Rozgrzewająca i pełna smaku przekąska jest na wyciągniecie ręki

Przepis na pieczone ziemniaki po marokańsku
canva/George Dolgikh

Pieczone ziemniaki mogą być zarówno świetnym dodatkiem do dań, jak i ciepłą przekąską. Tym razem proponujemy wam inspirowany kuchnią marokańską przepis na aromatyczne frytki w przyprawie Ras el Hanout. Podpowiemy, jak ją przygotować i z czym jeszcze sparować. Będzie pysznie.

Ras el Hanout jest żółto-pomarańczową mieszanką przypraw, często stosowaną w kuchni marokańskiej. W smaku przypomina curry, lecz odróżnia ją korzenny aromat i wyższy poziom pikanterii. Do jej sporządzenia nie zawsze używa się takich samych przypraw. Z tego powodu warto przygotować ją samodzielnie — wtedy zyskamy pełną kontrolę nad smakiem.

Do przygotowania aromatycznego miksu żywa się czasem nawet do 80 składników. W naszej recepturze skupimy się na "zaledwie" 13 aromatycznych dodatkach. Nie oznacza to wcale, że będzie mniej smacznie. Dobrane składniki pozwolą również na zachowanie dobroczynnego charakteru przyprawy.

Przepis na pieczone ziemniaki z przyprawą Ras el Hanout

Składniki na frytki:

  • 1 kg ziemniaków uniwersalnych

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 3 łyżki mieszanki Ras el Hanout

Składniki na przyprawę Ras el Hanout:

  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego

  • 2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka imbiru w proszku

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżeczka nasion kolendry

  • 1 łyżeczka ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

  • pół łyżeczki goździków

  • solidna szczypta szafranu

Jak zrobić aromatyczne pieczone ziemniaki? Znamy znakomity przepis

Zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków. Kroimy je niezbyt cienkie podłużne kawałki podobne do frytek belgijskich i umieszczamy w dużej misce. Starannie mieszamy z olejem rzepakowym, po czym łączymy warzywo z mieszanką przypraw Ras el Hanout.

Przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez około 20-30 minut. Najlepiej sprawdzać stan pieczonych ziemniaków co około 10 minut, aby nie przegapić momentu, w którym będą idealne.

Jak przygotować przyprawę Ras el Hanout?

Sporządzenie mieszanki nie jest skomplikowane. Przyprawy w proszku wystarczy połączyć z rozdrobnionymi w moździerzu lub młynku do kawy przyprawami w kawałku. Jedynie gałkę muszkatołową — o ile nie używamy wersji sypkiej — należy zetrzeć na tarce.

Wskazówka: wraz z ziemniakami zapiec możecie również marchewkę pokrojoną w słupki. Z przyprawą Ras el Hanout smakuje świetnie, a wystarczy około 25 minut by zmiękła. Jeśli połączycie warzywa z kuskusem, zieleniną i ugotowaną ciecierzycą uzyskacie pełnowartościową sałatkę, która z powodzeniem zastąpi obiad.

Na naszej stronie znajdziecie pomysły na dania, które z pieczonymi ziemniakami będą wyśmienite. Koniecznie spróbujcie ich w połączeniu z rybą z patelni lub kotletem schabowym. W obu przypadkach możecie dodać trochę mieszanki Ras el Hanout do panierki lub wykorzystać ją do oprószenia mięsa.

Pieczone ziemniaki z Ras el Hanout są znakomite
canva/Quanthem

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: