Smakosze.pl
Patent na puszyste kotlety mielone

canva/CCat82/Yana Gayvoronskaya

Najlepszy przepis na puszyste kotlety mielone. Sekret tkwi w 1 babcinej sztuczce

23 Listopada 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Puszyste kotlety mielone będą idealne na rodziny obiad. Dodając nieco wody podczas wyrabiania masy, sprawimy, że wyjdzie lekka i niemalże aksamitna w odbiorze. Warto spróbować — babciny trik nie ma sobie równych.

Mielone są klasykiem kuchni polskiej. Najprostszy sposób ich przygotowania będzie najlepszy. Odrobina zimnej wody, dodana do wyrabianej masy, sprawdzi się o wiele lepiej niż wyszukane produkty poprawiające jej konsystencję. Tak delikatnych i rozpływających się w ustach kotletów dawno nie jedliście.

kotlety siekane

Ekspresowe kotlety siekane. Delikatne, soczyste i pełne smaku. Rodzina się nimi zachwyci

CZYTAJ DALEJ

Przepis na puszyste kotlety mielone

Składniki:

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego

  • 60-70 ml zimnej wody

  • 1 kajzerka

  • mleko do namoczenia bułki

  • 1 niezbyt duża cebula

  • 1 duże jajo

  • sól i pieprz do smaku

  • bułka tarta

  • smalec lub masło klarowane

Jak przygotować puszyste kotlety mielone? Jeden patent jest niezawodny

Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia. W większej misce umieszczamy zmieloną wieprzowinę. Dodajemy posiekaną cebulę, jajo i odciśniętą, miękką kajzerkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Odmierzamy zimną wodę i przystępujemy do wyrabiania masy. W trakcie niewielkimi porcjami wlewamy płyn do miski z mięsem. Gdy przestanie przywierać do dłoni, formujemy owalne kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.

Obsmażamy je do zrumienienia na dobrze rozgrzanym tłuszczu, a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Puszyste kotlety mielone podajemy z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami i surówką z marchewki.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety mielone. Szczególnie polecamy wersję z pieczarkami — jest niesamowicie soczysta i aromatyczna. Być może skusi was również prosty patent na mielone bez dodatku jajka i bułki.

Puszyste kotlety mielone są wyśmienite

canva/papkin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:


Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Fasola z suszonymi śliwkami Ewy Wachowicz

Przepisy

Niebywałe, z czym Wachowicz podaje fasolę. Idealny duet na Święta Bożego Narodzenia

Czytaj więcej >
Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >