leczo
canva/ Piotr Krześlak

Proste i pyszne leczo z cukinią

Masz ochotę na zastrzyk witamin? Z pewnością sprawdzi się do tego leczo z cukinią! Bomba witaminowa gwarantowana, a przy tym zaspokojone kubki smakowe za sprawą jednego dania to zdecydowanie coś, czego potrzebujesz. Przekonaj się, ile wartości ma w sobie leczo z cukinią, szczególnie latem, gdy warzywa są świeże.

Leczo z Węgier

Danie to jest pochodzenia węgierskiego, ale tam podaje je się całkowicie inaczej, niż w Polsce. Węgrzy słyną z mocno pomidorowo, paprykowej potrawy duszonej ze słoniną i podawaną jako dodatek do mięs. Leczo znane jest również w Izraelu, Czechach, Austrii. My w Polsce lubimy zrobić mocno warzywne leczo z dodatkiem kiełbasy jako danie główne.

Czego potrzebujesz do lecza z cukinią

- jedna duża cebula
- 2 duże cukinie
- pomidory z puszki, lub duże świeże pomidory bez skóry
- jeden bakłażan
- czerwona papryka
- dwie duże kiełbasy
- sól
-pieprz
- mielona papryka ostra
- zioła prowansalskie
- odrobina oleju

Jak przygotować leczo z cukinią?

Warzywa pokrój w kostkę łącznie z cebulą. W rondlu rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na nim cebulę na złoty kolor, następnie dodaj cukinię i bakłażana. Duś do momentu, aż zmiękną.
Paprykę pokrój w kostkę, podobnie zrób z kiełbasą. Dodaj do rondla, zamieszaj i duś.
Dopraw wszystkimi przyprawami, po około pół łyżeczki wszystkiego. Zamieszaj.
Pomidory sparz, obierz ze skóry, pokrój w kostkę i dodaj do lecza, jeśli używasz pomidorów z puszki, przelej całą zawartość do rondla. Wszystko dokładnie wymieszaj, spróbuj i ewentualnie dopraw. Duś wszystko na średnim ogniu pod przykryciem, aż do miękkości warzyw.
Leczo najlepiej podawać ciepłe.
Dodatki do lecza z cukinii

Leczo można jeść bez dodatków, ale również z kromką chleba lub ugotowanymi ziemniakami.

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, aż do miękkości, a następnie wyłóż na talerz obok lecza. W ten sposób masz pełnowartościowy posiłek.
Smacznego!

Następny artykuł