Smakosze.pl Przepisy Obłędne ogórki w zalewie musztardowej
Kadr z filmu na kanale Anka Gotuje na YouTube

Obłędne ogórki w zalewie musztardowej

17 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ogórki w zalewie musztardowej smakują zupełnie inaczej od tradycyjnych ogórków konserwowych. Przepis składa się z dużej ilości przypraw oraz musztardy, dzięki którym ogórki są delikatnie pikantne, a zarazem słodkie. Przygotowanie tego przetworu zajmuje mniej niż godzinę, więc faktycznej pracy jest stosunkowo niewiele.

Ogórki w najróżniejszych zalewach nie są niczym dziwnym, w końcu słodkie i octowe plasterki tego warzywa świetnie komponują się na kanapkach z innymi dodatkami. Oczywiście w sklepach można znaleźć gotowe produkty, lecz zrobione od podstaw w domu zawsze smakują najlepiej.

Tak jak w przypadku innych przetworów z ogórków, kluczowym aspektem jest jakość tych warzyw. W sklepie należy wybierać dorodne i soczyste sztuki, które nie mają oznak przenawożenia (zbyt intensywny kolor i miękkość). W innym wypadku cała praca może pójść na marne, ponieważ ogórki zbyt mocno nawożone azotem, są bardziej podatne na choroby.

Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:

Przepis na ogórki w zalewie musztardowej

Składniki:

  • dwa kg małych ogórków gruntowych

  • dwanaście liści laurowych

  • osiemnaście ziaren ziela angielskiego

  • łyżeczka gorczycy

  • litr wody

  • szklanka octu spirytusowego

  • trzy łyżki soli

  • jedna i pół szklanki cukru

  • pięć łyżek ostrej musztardy

Zacznij od zrobienia zalewy, gdyż wymaga ona chwili na przestygnięcie. Do garnka wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia. Następnie wlej cały ocet i zdejmij z ognia. Wsyp cukier wraz z solą i mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą.

Po odstawieniu zalewy do ostygnięcia możesz zabrać się za ogórki. Umyj je dokładnie pod bieżącą wodą, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Ułóż je pionowo w czystych i wyparzonych słoikach na tyle ciasno, aby nie wypłynęły ponad powierzchnie zalewy.

Do każdego słoika wrzuć dwa liście laurowe oraz trzy ziarna ziela angielskiego. Gorczycę rozdziel po równo do każdego słoja. Do chłodnej zalewy dodaj musztardę i dokładnie ją wymieszaj. Zalej nią ogórki tak, aby całkowicie je przykryła.

Zakręć słoiki, za pasteryzuj je i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na minimum 10 dni. Po tym czasie ogórki są gotowe do jedzenia, lecz im dłużej będą się marynować, tym smaczniejsze będą.

obraz 2021-06-17 182435
undefined

Źródło: Kadr z filmu na kanale Anka Gotuje na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy