Smakosze.pl Przepisy Obłędnie pyszna smażona ryba bez panierki. Przepis krok po kroku
canva/gbh007

Obłędnie pyszna smażona ryba bez panierki. Przepis krok po kroku

27 kwietnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ryba smażona bez panierki to pomysł na szybki, zdrowy i wyśmienity obiad dla całej rodziny. Filety przygotujesz w kilka minut, a dzięki jednej, niezwykłej przyprawie, będą miały doskonały smak. Poznaj posty przepis na obłędnie pyszną, smażoną rybę bez panierki.

Ryba bez panierki to świetny pomysł na rodzinny obiad. Filety smażone na niewielkiej ilości oleju bez dodatku jajka, mąki i bułki tartej są mało kaloryczne i przede wszystkim zdrowe. Polacy jedzą zdecydowanie za mało ryb, przez co cierpią na niedobory istotnych dla organizmu kwasów omega-3, które między innymi wpływają na wzrok, pamięć i koncentrację.

Filety, np. z dorsza, podaję z różnymi dodatkami, w zależności od tego, na co akurat mam ochotę. Ryba świetnie smakuje z frytkami z piekarnika , ziemniakami, batatami. Całe danie uzupełniam sałatką ze świeżych warzyw lub surówką z kiszonej kapusty, jest prosto, ale pysznie.

Rybę zawsze doprawiam wyłącznie pieprzem cytrynowym. To mieszanka wielu przypraw, między innymi soli, pieprzu, skórki cytrynowej, czosnku i kurkumy , która świetnie sprawdza się właśnie do ryb, białego mięsa i owoców morza. Smażone filety bez panierki podaję również z cytryną pokrojoną w ćwiartki, której sok dodatkowo podbija smak całego dania.

Ryba smażona bez panierki

Składniki na 2 porcje:

  • 2 filety rybne, np. z dorsza

  • pieprz cytrynowy do smaku

  • olej roślinny do smażenia

  • cytryna do podania

Jak zrobić smażoną rybę bez panierki?

Filety opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, następnie oprósz z każdej strony pieprzem cytrynowym. Możesz dodatkowo posypać rybę solą, jednak bardzo delikatnie, ponieważ mieszanka przypraw już zawiera ten składnik.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i smaż filety po 3-4 minuty z każdej strony, aż ryba pięknie się zarumieni. Danie podaj z ulubionymi dodatkami i pokrojoną w ćwiartki cytryną, smacznego.

Pieprz cytrynowy

Źródło zdjęcia: canva/Lucy Vaserfirer Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram Źródło: worldrecipes.eu/pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy