Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis Okrasy na puszyste naleśniki. Niebywałe, z czym je podaje

Przepis Okrasy na puszyste naleśniki. Niebywałe, z czym je podaje

Przepis Okrasy na puszyste naleśniki
canva/peterzsuzsa; IG/karol.okrasa

Naleśniki na słodko są jednym z przyjemniejszych dań na rozpoczęcie dnia. Karol Okrasa proponuje podanie ich z wyjątkowo aromatycznym sosem kawowym. Dodatek na bazie śmietanki sprawi, że nabiorą charakteru i przyjemnie orzeźwią. Koniecznie ich spróbujcie.

Naleśniki smakują najlepiej, gdy są lekkie i puszyste. Słodkie dodatki komponują się z nimi doskonale. Po pachnącej pomarańczami odsłonie i specjale z budyniem czas na nieco bardziej wysmakowane połączenie z kawą. Amatorom czarnego naparu z pewnością przypadnie do gustu.

Przepis na naleśniki z syropem według Karola Okrasy

Składniki na syrop kawowy:

  • 150 ml śmietanki 30%

  • 150 g cukru

  • 50 g bardzo zimnego masła

  • sok z limonki

  • listki świeżej mięty

  • kilka ziaren kawy

Składniki na naleśniki:

  • 200 ml mleka

  • 50 ml wody

  • 50 g masła

  • 180 g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie syropu kawowego:

Na nieco rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier, tworząc równomierną warstwę. Podgrzewamy go do czasu, aż zmieni barwę na złociście brązową. Wtedy dodajemy zmrożone masło, uprzednio krojąc je na mniejsze kawałki.

Wlewamy nieco wody, a następnie dodajemy śmietankę. Jeszcze raz podlewamy płynem i wsypujemy kawę. Całość gotujemy na niedużym ogniu, do czasu aż zawartość patelni się zredukuje i zmieni zabarwienie.

Powstały sos doprawiamy sokiem wyciśniętym z limonki oraz posiekanymi listkami mięty. Serwujemy z ciepłymi naleśnikami.

Przygotowanie naleśników:

Masło roztapiamy na małej patelni lub w garnuszku. Odstawiamy je do ostudzenia. Do dużej miski wbijamy jajo i wsypujemy cukier wanilinowy. Łączymy je przy pomocy rózgi, a następnie wlewamy mleko oraz wodę. Całość mieszamy.

Porcjami dodajemy mąkę, jednocześnie starannie miksując masę. Na koniec wlewamy przestudzone masło i mieszamy, aż składniki się połączą. Dobrze rozgrzewamy natłuszczoną patelnię.

Smażymy na niej naleśniki, chochlą wylewając porcje ciasta i rozprowadzając je tak, aby powstały cienkie placki. Gdy się zrumienią z obu stron, zanurzamy je w sosie i składamy w trójkąty. Smacznego.

Naleśniki na słodko skuszą niejednego smakosza
Naleśniki na słodko skuszą niejednego smakosza

Źródło zdjęcia: canva/Olha_Afanasieva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram