Frytki z piekarnika
bhofack2, Getty Images Pro

Wyśmienity przepis na domowe frytki

Frytki z głębokiego oleju są pyszne, jednak ich największą wadą jest duża zawartość tłuszczu. Okazuje się, że znacznie lepsze frytki niż z McDonald's zrobisz przy pomocy piekarnika - wystarczy zastosować się do poniższych zmyślnych trików. Kluczem do uzyskania odpowiedniej chrupkości jest wymoczenie ziemniaków w lodowatej wodzie.

Frytki wydają się mocno skomplikowanym jedzeniem. Specjaliści często przedstawiają szczegółowe plany gotowania frytek, które składają się z wielu etapów i kroków. Poniżej pokazujemy uproszczoną wersję, która zadziała wręcz lepiej, niż przysmak z frytkownicy.

Smażenie na głębokim tłuszczu jest niezdrowe nie tylko z powodu dużej kaloryczności. Olej podgrzany do wysokiej temperatury wytwarza związki kancerogenne, więc częste spożywanie smażonych potraw może przyczynić się do rozwoju nowotworów.

Frytki jak z McDonald's

Po umyciu i pokrojeniu ziemniaków w słupki wrzuć je do lodowatej wody. Możesz dodać do niej kilka kostek lodu, aby mieć pewność, że utrzyma niską temperaturę. Dzięki temu pozbędziesz się większości skrobi, która nie pozwala na uzyskanie chrupkości.

Po dokładnym osuszeniu ziemniaków ręcznikiem papierowym przełóż je do dużej miski. Skropl kartofle niewielką ilością oleju i dokładnie je przemieszaj. Świetnie sprawdza się w tym przypadku oliwa, olej słonecznikowy lub rzepakowy.

Wyrazista w smaku mizeria według Magdy GesslerWyrazista w smaku mizeria według Magdy GesslerCzytaj dalej

Tworząc mieszankę przypraw, dodaj do niej dwie łyżeczki cukru. Nie zmieni on smaku frytek, lecz sprawi, że uzyskają równomierną brązową karmelizację na całej powierzchni słupków. Pamiętaj, aby mieszanka była równomiernie wymieszana i bez grudek.

Jeśli chcesz równomiernie pokryć ziemniaki przyprawami, przykryj miskę talerzem lub pokrywką od garnka i intensywnie potrząsaj. Układając frytki na papierze do pieczenia upewnij się, że żadne się nie stykają. Inaczej podczas pieczenia zlepią się i nie upieką równomiernie.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy, jak rozpoznać w sklepie ser żółty najlepszej jakości. Tutaj z kolei opowiedzieliśmy o wizycie Magdy Gessler w pewnej restauracji w ramach najnowszego sezonu Kuchennych Rewolucji.

Analogicznie do zasady podwójnego smażenia, można przeprowadzić także podwójne pieczenie. Najpierw piecz ziemniaki w 200 stopniach Celsjusza przez 30 minut. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 220 stopni Celsjusza i piecz ziemniaki przez 20 minut. Dzięki temu pojawi się na nich jeszcze lepsza chrupiąca skórka.

Po pieczeniu odstaw frytki na 5 minut. Dzięki temu będą delikatne w środku i jeszcze bardziej puszyste. Znając powyższe 7 trików, żadne frytki nie będą dla ciebie wyzwaniem. Co więcej, tak upieczone ziemniaki smakują wybornie, a ich kaloryczność jest znacznie mniejsza, niż z frytkownicy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pysznosci.pl

Zapraszam na nasz Instagram

Następny artykuł