Smakosze.pl Przepisy Obłędnie pyszne racuchy z brzoskwiniami z przepisu Anny Lewandowskiej
TRICOLORS/East News, canva/A_Lein

Obłędnie pyszne racuchy z brzoskwiniami z przepisu Anny Lewandowskiej

28 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Macie ochotę na coś szybkiego i smacznego? A co powiecie na racuchy? Chrupiące z wierzchu, miękkie i wilgotne w środku, posypane cukrem pudrem. Jeśli czujecie się zachęceni, zapraszamy na obłędnie pyszne racuchy z brzoskwiniami z przepisu Anny Lewandowskiej. Uwagę przykuwa m.in. dodatek imbiru.

Racuchy kuszą puszystością, smakiem i łatwością przygotowania. Są doskonałą propozycją na podwieczorek, ale wiele osób chętnie jadłoby je o każdej porze dnia, np. na śniadanie. Najsmaczniejsze są od razu po przygotowaniu, ale równie dobrze smakują na zimno czy odgrzane.

Racuchy Anny Lewandowskiej mają kilka niecodziennych dodatków. Wśród nich są brzoskwinie, które doskonale zastępują klasyczne jabłka. Jest też imbir, który lekko rozgrzewa i dodaje wyrazistości potrawie, a także cynamon, który wprowadza moc aromatu. Koniecznie musicie ich spróbować.

Obłędnie pyszne racuchy z brzoskwiniami z przepisu Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • ok. 2,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej

  • 2 jajka

  • ok. 1,5 szklanki ciepłego mleka roślinnego

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 łyżka cukru

  • 2-3 cm świeżego imbiru

  • 1-2 brzoskwinie (mogą być z puszki)

  • masło klarowane do smażenia

  • cynamon i cukier puder do posypania

Przygotowanie racuchów

Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, ciepłe mleko, pokruszone drożdże, cukier i starty imbir. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia. Brzoskwinie pokrój w paski.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i łyżką kładź porcje ciasta. Na wierzchu każdego racucha połóż 2-3 paski brzoskwini. Smaż, aż racuchy będą z obu stron rumiane.

Racuchy zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oprósz mielonym cynamonem i ewentualnie cukrem pudrem.

Wskazówka: Racuchy możesz podać ze świeżymi owocami, np. borówkami, plasterkami banana czy kiwi.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszne racuchy. Sprawdź, jak zrobić racuchy na maślance , a także jak przygotować racuchy bez dodatku jajek .

brzoskwinie
brzoskwinie

Źródło zdjęcia: canva/-Ivinst-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: hpba

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy