Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puszyste i delikatne racuchy na maślance
Renata Materlińska
Renata Materlińska 18.01.2022 01:00

Puszyste i delikatne racuchy na maślance

racuchy
canva/arfo

Planujesz zrobić dzisiaj racuchy? Jeśli chcesz, by wyszły pyszne, jak nigdy dotąd, dolej do ciasta szklankę popularnego napoju. Niżej podajemy dokładny przepis na puszyste i delikatne racuchy na maślance. Będą doskonałe na podwieczorek albo kolację. Świetnie też smakują na zimno.

Smaczne racuchy, to puszyste racuchy. Dobrze też, by nie były sztywne, tylko delikatne. W osiągnięciu takiego efektu pomoże spulchniacz, a jego działanie wspomoże maślanka. Ten fermentowany napój nie tylko poprawia smak racuchów, ale też ich miękkość.

Puszyste i delikatne racuchy na maślance

Składniki:

  • 1 szklanka maślanki

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • szczypta soli

  • 1 jajko

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 jabłka

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie racuchów

Maślankę wlej do miski. Dodaj sodę, sól i jajko, rozmieszaj rózgą. Wsyp mąkę i cukier, dokładnie wymieszaj dość gęste ciasto.

Jabłka umyj, obierz, przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne. Pokrój w plasterki. Dodaj je do ciasta, wymieszaj łyżką.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i lekko je rozpłaszcz. Smaż racuchy na średnim ogniu, aż będą z obu stron rumiane.

Racuchy zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszne racuchy. Sprawdź, jak przygotować racuchy z dodatkiem ananasów, a także jak zrobić racuchy pieczone.

jabłko
jabłko

Źródło zdjęcia: canva/arhiady

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram