Smakosze.pl

canva/arfo

Puszyste i delikatne racuchy na maślance

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Planujesz zrobić dzisiaj racuchy? Jeśli chcesz, by wyszły pyszne, jak nigdy dotąd, dolej do ciasta szklankę popularnego napoju. Niżej podajemy dokładny przepis na puszyste i delikatne racuchy na maślance. Będą doskonałe na podwieczorek albo kolację. Świetnie też smakują na zimno.

Smaczne racuchy, to puszyste racuchy. Dobrze też, by nie były sztywne, tylko delikatne. W osiągnięciu takiego efektu pomoże spulchniacz, a jego działanie wspomoże maślanka. Ten fermentowany napój nie tylko poprawia smak racuchów, ale też ich miękkość.

Puszyste i delikatne racuchy na maślance

Składniki:

  • 1 szklanka maślanki

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • szczypta soli

  • 1 jajko

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 jabłka

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie racuchów

Maślankę wlej do miski. Dodaj sodę, sól i jajko, rozmieszaj rózgą. Wsyp mąkę i cukier, dokładnie wymieszaj dość gęste ciasto.

Jabłka umyj, obierz, przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne. Pokrój w plasterki. Dodaj je do ciasta, wymieszaj łyżką.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i lekko je rozpłaszcz. Smaż racuchy na średnim ogniu, aż będą z obu stron rumiane.

Racuchy zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszne racuchy. Sprawdź, jak przygotować racuchy z dodatkiem ananasów , a także jak zrobić racuchy pieczone .

jabłko
jabłko

Źródło zdjęcia: canva/arhiady

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >