Puszyste i delikatne racuchy na maślance
Planujesz zrobić dzisiaj racuchy? Jeśli chcesz, by wyszły pyszne, jak nigdy dotąd, dolej do ciasta szklankę popularnego napoju. Niżej podajemy dokładny przepis na puszyste i delikatne racuchy na maślance. Będą doskonałe na podwieczorek albo kolację. Świetnie też smakują na zimno.
Smaczne racuchy, to puszyste racuchy. Dobrze też, by nie były sztywne, tylko delikatne. W osiągnięciu takiego efektu pomoże spulchniacz, a jego działanie wspomoże maślanka. Ten fermentowany napój nie tylko poprawia smak racuchów, ale też ich miękkość.
Puszyste i delikatne racuchy na maślance
Składniki:
1 szklanka maślanki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
2 jabłka
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie racuchów
Maślankę wlej do miski. Dodaj sodę, sól i jajko, rozmieszaj rózgą. Wsyp mąkę i cukier, dokładnie wymieszaj dość gęste ciasto.
Jabłka umyj, obierz, przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne. Pokrój w plasterki. Dodaj je do ciasta, wymieszaj łyżką.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i lekko je rozpłaszcz. Smaż racuchy na średnim ogniu, aż będą z obu stron rumiane.
Racuchy zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszne racuchy. Sprawdź, jak przygotować racuchy z dodatkiem ananasów, a także jak zrobić racuchy pieczone.
Źródło zdjęcia: canva/arhiady
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku