Prosty przepis na przepyszne pączki z ziemniaków
Pączki są obowiązkowym punktem Tłustego Czwartku i karnawału. Tradycyjny wyrób proponujemy zamienić na regionalny specjał — pączki z ziemniaków. Słodkie i sycący deser posmakuje każdemu, kto go spróbuje. Sprawdźcie koniecznie.
Jeśli z ziemniaków, które pozostały po obiedzie zawsze robiliście kopytka, czas zmienić ich zastosowanie. Postawcie na wywodzący się z kuchni góralskiej słodki rarytas. Ciekawy zamiennik tradycyjnych pączków uświetni niejedno spotkanie.
Przepis na delikatne mielone z musztardą i śmietaną
Składniki:
1 kg mąki
700 g ugotowanych ziemniaków
4 jaja
100 g świeżych drożdży
pół szklanki cukru
pół kostki margaryny
2 łyżki wódki
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
marmolada owocowa do nadziania
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Ziemniaki ucieramy na gładką masę wraz z drożdżami. Możemy do tego celu użyć maszynki do mielenia mięsa. Masę przenosimy do dużej miski i delikatnie solimy. Wbijamy jaja.
Dodajemy margarynę, cukier i mąkę. Na koniec wlewamy wódkę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego niewielkie placuszki. Każdy z nich delikatnie wypełniamy odrobiną marmolady.
Odkładamy je do wyrośnięcia. W sporym garnku rozgrzewamy olej. Pączki smażymy na złoto. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Gdy ostygną, posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie również inne receptury na tłustoczwartkowy specjał. Jeśli marzą wam się tradycyjne pączki w wersji fit, sięgnijcie po ten przepis i upieczcie je w piekarniku. W tym artykule natomiast podpowiadamy jak przygotować pączki bez drożdży.
Źródło zdjęcia: canva/hamik
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: polskatradycja