Smakosze.pl

canva/YelenaYemchuk

Obłędnie puszyste racuchy bez jajek

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Idealne racuchy powinny być miękkie i pulchne. Efekt ten zapewnia dodatek spulchniacza. A czy da się zrobić puszyste racuchy bez jajek? Jak się okazuje, jest to możliwe. Taka opcja z pewnością będzie rozwiązaniem, gdy właśnie zabraknie ci jajek lub gdy po prostu nie możesz ich jeść.

By przygotować racuchy, potrzebujesz zwykle mąki, jajek, mleka i spulchniacza. Okazuje się jednak, że pyszne racuchy można zrobić nawet bez dodatku jajek. Sam spulchniacz najwyraźniej robi tu największą robotę, bo racuchy są puszyste i trudno zauważyć, że jakiegoś składnika w nich brakuje. Każdy powinien zapamiętać, że woda, w której rozpuszczane są drożdże, musi być podgrzana. Dopiero wówczas nasze racuchy będą należycie puszyste.

Puszyste racuchy bez jajek

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 1,5 szklanki ciepłej wody

  • 5 dag świeżych drożdży

  • 3 łyżki cukru

  • 2 łyżki oleju

  • szczypta soli

  • 4 jabłka

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie racuchów

Drożdże rozmieszaj w ciepłej wodzie. Odstaw je do wyrośnięcia. Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i olejem. Dolewaj drożdżowy rozczyn, mieszając całość łyżką.

Gdy ciasto będzie gładkie, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w plasterki.

Stolnicę oprósz mąką. Łyżką maczaną w oleju nabieraj porcje ciasta i formuj z niego racuchy na stolnicy. Każdy posyp jabłkami, odstaw do wyrośnięcia.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź uformowane racuchy i smaż je po ok. 2 minuty z każdej strony.

Racuchy zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oprósz cukrem pudrem, od razu podawaj.

Wskazówki:

  • Wszystkie składniki racuchów powinny mieć temperaturę pokojową. Woda powinna być dość dobrze ciepła.

  • Racuchy należy smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu.

Jeśli szukasz innych przepisów na racuchy, zajrzyj na naszą stronę. Szczególnie polecamy recepturę na racuchy na maślance , a także przepis na wytrawne racuchy z kiełbasą .

drożdże
drożdże

Źródło zdjęcia: canva/phodopus

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kokilka.blogspot, kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Rączka wziął śledzie i pokazał swój patent na sałatkę. 100 razy lepsza od jarzynowej
Czytaj więcej >

Przepisy

Oddzielił żółtka od białek i poczekał 6 dni. Nie ma lepszego patentu na jajecznicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Najprostszy na świecie mazurek kajmakowy. Lepszego nie kupisz w żadnej cukierni
Czytaj więcej >

Przepisy

Agnieszka Cegielska pokazała, jak robi napar mocy. W roli głównej kurkuma
Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgnieć i dodaj do ciasta na racuchy. Będą pożywne jak nigdy
Czytaj więcej >

Przepisy

Bez śmietany i zbędnych kalorii. Aksamitna pomidorówka babci Uli nie ma sobie równych
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]