Smakosze.pl
racuchy

canva/YelenaYemchuk

Obłędnie puszyste racuchy bez jajek

2 Lutego 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Idealne racuchy powinny być miękkie i pulchne. Efekt ten zapewnia dodatek spulchniacza. A czy da się zrobić puszyste racuchy bez jajek? Jak się okazuje, jest to możliwe. Taka opcja z pewnością będzie rozwiązaniem, gdy właśnie zabraknie ci jajek lub gdy po prostu nie możesz ich jeść.

By przygotować racuchy, potrzebujesz zwykle mąki, jajek, mleka i spulchniacza. Okazuje się jednak, że pyszne racuchy można zrobić nawet bez dodatku jajek. Sam spulchniacz najwyraźniej robi tu największą robotę, bo racuchy są puszyste i trudno zauważyć, że jakiegoś składnika w nich brakuje. Każdy powinien zapamiętać, że woda, w której rozpuszczane są drożdże, musi być podgrzana. Dopiero wówczas nasze racuchy będą należycie puszyste.

rosół

Dlaczego do rosołu warto dodać ocet?

CZYTAJ DALEJ

Puszyste racuchy bez jajek

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 1,5 szklanki ciepłej wody

  • 5 dag świeżych drożdży

  • 3 łyżki cukru

  • 2 łyżki oleju

  • szczypta soli

  • 4 jabłka

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie racuchów

Drożdże rozmieszaj w ciepłej wodzie. Odstaw je do wyrośnięcia. Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i olejem. Dolewaj drożdżowy rozczyn, mieszając całość łyżką.

Gdy ciasto będzie gładkie, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w plasterki.

Stolnicę oprósz mąką. Łyżką maczaną w oleju nabieraj porcje ciasta i formuj z niego racuchy na stolnicy. Każdy posyp jabłkami, odstaw do wyrośnięcia.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź uformowane racuchy i smaż je po ok. 2 minuty z każdej strony.

Racuchy zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oprósz cukrem pudrem, od razu podawaj.

Wskazówki:

  • Wszystkie składniki racuchów powinny mieć temperaturę pokojową. Woda powinna być dość dobrze ciepła.

  • Racuchy należy smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu.

Jeśli szukasz innych przepisów na racuchy, zajrzyj na naszą stronę. Szczególnie polecamy recepturę na racuchy na maślance, a także przepis na wytrawne racuchy z kiełbasą.

drożdże

drożdże

Źródło zdjęcia: canva/phodopus

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kokilka.blogspot, kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko? Tajemnica smacznego dodatku do obiadu tkwi w proporcjach

Czytaj więcej >

Przepisy

Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >