Obłędnie puszyste racuchy bez jajek
Idealne racuchy powinny być miękkie i pulchne. Efekt ten zapewnia dodatek spulchniacza. A czy da się zrobić puszyste racuchy bez jajek? Jak się okazuje, jest to możliwe. Taka opcja z pewnością będzie rozwiązaniem, gdy właśnie zabraknie ci jajek lub gdy po prostu nie możesz ich jeść.
By przygotować racuchy, potrzebujesz zwykle mąki, jajek, mleka i spulchniacza. Okazuje się jednak, że pyszne racuchy można zrobić nawet bez dodatku jajek. Sam spulchniacz najwyraźniej robi tu największą robotę, bo racuchy są puszyste i trudno zauważyć, że jakiegoś składnika w nich brakuje. Każdy powinien zapamiętać, że woda, w której rozpuszczane są drożdże, musi być podgrzana. Dopiero wówczas nasze racuchy będą należycie puszyste.
Puszyste racuchy bez jajek
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki ciepłej wody
5 dag świeżych drożdży
3 łyżki cukru
2 łyżki oleju
szczypta soli
4 jabłka
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie racuchów
Drożdże rozmieszaj w ciepłej wodzie. Odstaw je do wyrośnięcia. Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i olejem. Dolewaj drożdżowy rozczyn, mieszając całość łyżką.
Gdy ciasto będzie gładkie, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w plasterki.
Stolnicę oprósz mąką. Łyżką maczaną w oleju nabieraj porcje ciasta i formuj z niego racuchy na stolnicy. Każdy posyp jabłkami, odstaw do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź uformowane racuchy i smaż je po ok. 2 minuty z każdej strony.
Racuchy zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oprósz cukrem pudrem, od razu podawaj.
Wskazówki:
Wszystkie składniki racuchów powinny mieć temperaturę pokojową. Woda powinna być dość dobrze ciepła.
Racuchy należy smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu.
Jeśli szukasz innych przepisów na racuchy, zajrzyj na naszą stronę. Szczególnie polecamy recepturę na racuchy na maślance, a także przepis na wytrawne racuchy z kiełbasą.
Źródło zdjęcia: canva/phodopus
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kokilka.blogspot, kwestiasmaku