Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Soczyste kotlety mielone z musztardą i śmietaną

Soczyste kotlety mielone z musztardą i śmietaną

Soczyste kotlety mielone
canva/from_my_point_of_view

Marzą wam się wyjątkowe w smaku i cudownie soczyste kotlety mielone? Do mięsa dodajcie musztardy i śmietany, a właśnie takie uzyskacie. Przepis jest prosty, a efekty zaskoczą nawet najbardziej wybrednych. Spróbujecie? Mielone z dodatkami to doskonały pomysł na odświeżenie kulinarnej klasyki. Z pewnością wypróbowaliście już przepisy na te kotlety z pieczarkami czy żółtym serem. Dodając do mięsa musztardy i śmietany, także wzbogacicie ich smak. Jednocześnie korzystnie wpłyniecie na konsystencję mielonych. Sprawdźcie ten patent koniecznie.

Przepis na delikatne mielone z musztardą i śmietaną

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 1 średnia cebula

  • 2 duże ząbki czosnku

  • 2 łyżki musztardy sarepskiej

  • 2 łyżki gęstej śmietany

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 1 jajo

  • pół szklanki bułki tartej + do obtoczenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Mięso wkładamy do miski. Wbijamy jajko, a następnie dodajemy musztardę i śmietanę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy go z mięsem i posiekaną natką pietruszki. Wsypujemy bułkę tartą.

Masę doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie formujemy z niej niewielkie okrągłe kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mielone do czasu, aż będą rumiane z obu stron.

Patelnię przykrywamy i zmniejszamy moc palnika do minimum. Mięso dusimy przez chwilę, aby na pewno "doszło". Gotowe kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy. Najlepiej smakują z ugotowanymi ziemniakami i delikatną surówką np. z selera.

Wskazówki: kotlety będą lżejsze, jeśli zamiast śmietany użyjecie jogurtu naturalnego. Skorzystajcie z tego patentu, jeśli nie macie ochoty sięgać po tłusty nabiał.

Świeża śmietana w misce
Śmietana dobrze wpływa na konsystencję mielonych

Źródło zdjęcia: canva/estefaniavizcaino

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram