Soczyste kotlety mielone z musztardą i śmietaną
Marzą wam się wyjątkowe w smaku i cudownie soczyste kotlety mielone? Do mięsa dodajcie musztardy i śmietany, a właśnie takie uzyskacie. Przepis jest prosty, a efekty zaskoczą nawet najbardziej wybrednych. Spróbujecie? Mielone z dodatkami to doskonały pomysł na odświeżenie kulinarnej klasyki. Z pewnością wypróbowaliście już przepisy na te kotlety z pieczarkami czy żółtym serem. Dodając do mięsa musztardy i śmietany, także wzbogacicie ich smak. Jednocześnie korzystnie wpłyniecie na konsystencję mielonych. Sprawdźcie ten patent koniecznie.
Przepis na delikatne mielone z musztardą i śmietaną
Składniki:
500 g mielonego mięsa wieprzowego
1 średnia cebula
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki musztardy sarepskiej
2 łyżki gęstej śmietany
pół pęczka natki pietruszki
1 jajo
pół szklanki bułki tartej + do obtoczenia
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Mięso wkładamy do miski. Wbijamy jajko, a następnie dodajemy musztardę i śmietanę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy go z mięsem i posiekaną natką pietruszki. Wsypujemy bułkę tartą.
Masę doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie formujemy z niej niewielkie okrągłe kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mielone do czasu, aż będą rumiane z obu stron.
Patelnię przykrywamy i zmniejszamy moc palnika do minimum. Mięso dusimy przez chwilę, aby na pewno "doszło". Gotowe kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy. Najlepiej smakują z ugotowanymi ziemniakami i delikatną surówką np. z selera.
Wskazówki: kotlety będą lżejsze, jeśli zamiast śmietany użyjecie jogurtu naturalnego. Skorzystajcie z tego patentu, jeśli nie macie ochoty sięgać po tłusty nabiał.
Źródło zdjęcia: canva/estefaniavizcaino
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: gotujmy