Od lat gotuję tak kalafiora. Jest pyszny i delikatny, każda różyczka rozpływa się w ustach
Jeśli marzy ci się kalafior pełen delikatności, to zerknij na ten przepis. Dzięki niemu ugotujesz kalafior inaczej niż zwykle. Warzywo dosłownie rozpłynie się w ustach. To wszystko dzięki jednemu dodatkowi, który znajdziesz w swojej kuchni.
Kalafior jedz dla smaku i zdrowia
Kalafior jest smacznym dodatkiem do dań obiadowych, sałatek lub zapiekanek. Można też to warzywo jeść samodzielnie. Z dodatkiem masełka i bułki tartej nie ma sobie równych . Kalafior jest bardzo zdrowy, pełen witaminy C i wspiera nasz układ odpornościowy. Korzystnie wpływa na trawienie i dostarcza niezłej porcji błonnika.
Od lat, to warzywo gotuję inaczej niż zwykle. Dzięki niemu kalafior jest pyszny, delikatny i dosłownie rozpływa się w ustach. W czym tkwi sekret gotowania? Wodę zagotowuję z mlekiem w równych proporcjach . Poniżej znajdziesz sposób na gotowanie kalafiora.
Jak ugotować kalafiora, by rozpływał się w ustach?
Składniki:
- 1 kalafior
- ½ litra wody
- ½ litra mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
Gotowanie kalafiora zacznij od zagotowania wody z mlekiem. Wsyp łyżkę cukru, gdy woda zacznie wrzeć, to wsyp łyżkę soli . Teraz kalafior podziel na różyczki, wrzuć do gotującej się wody z mlekiem. Gotuj 20 minut, aż warzywo będzie miękkie.
Ugotowany kalafior podaj z podsmażoną bułką tartą na masełku. Do kalafiora pasują też młode ziemniaki posypane koperkiem . Takie danie będzie najlepsze na ciepłe, wiosenne dni.
Kalafior pełen delikatności
Kalafior gotowany w wodzie z dodatkiem mleka wychodzi pyszny, delikatny i trudno mu się oprzeć . Przy okazji prezentuje się niezwykle efektownie i zachowuje biały kolor. Mleko wpływa na jego smak i wygląd. Dlatego każdemu polecam ten sposób.
Dzięki niemu to lubiane warzywo jest jeszcze smaczniejsze niż gotowane w samej wodzie. Od wielu lat gotuję w ten sposób i każdy, kto skosztuje tak przyrządzonego kalafiora, bardzo go sobie chwali . Pisaliśmy o najlepszej sałatce do dań z grilla. Radziliśmy, jak zrobić szaszłyki z białej kiełbasy .